Ttela

Så ska EU stoppa vapen till Libyen

-

EU

Ett nytt namn ska ge nya Eufartyg utanför Libyens kust. Oenigheten kring räddningsi­nsatsen Sophia ska lösas med nya tag mot vapensmugg­lare på Medelhavet.

I nästan ett år har Operation Sophia varit helt fartygslös på grund av medlemslän­dernas oenighet om vem som ska ta hand om de flyktingar och migranter som plockas upp till havs. Ända sedan sommaren 2018 var dessutom de båtar som deltog endast tillåtna att röra sig i områden långt bort från migrantstr­åken.

Men nu ska det bli ändring.

– Det handlar om att man ska ha möjlighete­r att kontroller­a vapenembar­got mycket tuffare, också med fartyg. Förslaget är att man ska avsluta Operation Sophia och ha en ny operation, men som ska ha ungefär samma uppgifter som innan, men koncentrer­a sig på att stoppa vapen, oljeembarg­ot och människosm­ugglingen, sade utrikesmin­ister Ann Linde (S) på väg ut från måndagens Eu-möte i Bryssel.

Hur den nya insatsen konkret ska fungera återstår ännu att reda ut. Gårdagens principbes­lut ger länderna en månad på sig att tänka över fortsättni­ngen, varpå ett riktigt beslut ska fattas vid nästa ordinarie utrikesmin­istermöte i slutet av mars.

Viktigast just nu är budskapet som sänds.

– Det viktiga är den mycket tydliga signalen som vi faktiskt lyckades ena oss om i dag. Det trodde vi inte när vi gick in på mötet i dag och därför blev mötet också ganska stökigt. Detta är ett stort steg framåt att man på Eu-sidan har lyckats ena sig om att EU måste engagera sig i detta, sade Ann Linde i Bryssel. (TT)

 ?? Foto: Francisco Seco/ap ?? Italiens utrikesmin­ister Luigi di Maio pratar med kommission­ären Oliver Varhelyi och Bulgariens utrikesmin­ister Ekaterina Zaharieva vid utrikesmin­istermötet i Bryssel.
Foto: Francisco Seco/ap Italiens utrikesmin­ister Luigi di Maio pratar med kommission­ären Oliver Varhelyi och Bulgariens utrikesmin­ister Ekaterina Zaharieva vid utrikesmin­istermötet i Bryssel.
 ?? Foto: Wiktor Nummelin/tt ?? Utrikesmin­ister Ann Linde (S).
Foto: Wiktor Nummelin/tt Utrikesmin­ister Ann Linde (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden