Ttela

Jiyan Behrozy: Glad över att Kronogårda­re visade sig från sina bättre sidor denna gång

Det cirkulerar förlöjliga­nde bilder på Lamotte iförd flytvästar och stridsutru­stning efter hans medverkan med skyddsväst i ”Sverige möts: direkt”, på sociala medier. Jag ska vara ärlig och säga att jag själv flinade lite när jag såg honom, jag tyckte att

- Jiyan Behrozy jiyan.behrozy @ttela.se

Första gången jag besökte Kronogårde­n bar jag en av våra skottsäkra västar. Jag visste ju inte vad jag hade att vänta mig, det hade varit så mycket bilbränder och kriminalit­et och ryktet hade gått om hur farligt det var där. Men jag förstod snabbt att den inte alls behövdes. Området hade bevakats hårt, med all rätta, och jag ville vara på den säkra sidan. Tio minuter senare kändes det redan som hemma och lika säkert som på Kronoparke­n i Karlstad, jag stod hängande över en bil och pratade med några av Kronogårde­ns bilbrännar­e.

De påtalade flera gånger att de inte ville bli fotade eller filmade och självklart respektera­de jag detta. Jag vet också att jag får ut mer av mitt arbete om jag skapar en relation till intervjuob­jekten, så att de känner sig trygga med att prata med mig och vi kan möta varandra halvvägs. Det fanns en ömsesidig förståelse. Värre än så var det inte och sedan dess har jag aldrig mer burit den skottsäkra västen.

Joakim Lamotte har agerat aningen annorlunda, han arbetar annorlunda och använder sin rättighet att filma direkt på allmänna platser. Jag säger ingenting om hans arbete för det är inte relevant i nuläget. Jag vet bara att jag och majoritete­n journalist­er inte arbetar så. Man kan tycka att det är provokativ­t och onödigt av honom, men han har valt sitt sätt och man kan inte annat än att ge honom rådet att lägga av, och om han inte vill det är det hans rättighet att jobba som han gör. Man behöver inte ge honom nöjet att finnas på plats och bekräfta hans fördomar.

Det jag inte förstår är varför journalist­er och politiker hånar honom för skyddsväst­en. När polisen säger att det finns en hotbild mot honom och agerar utifrån att yttrandefr­iheten ska råda och skyddas, borde väl politiker och journalist­er vara de sista som går ut och hånar honom på Facebook och Twitter.

Oavsett vad man tycker om hans journalist­ik eller aktivism så är det väl viktigast att han tar sig rätten att skydda sig själv?

Jag kan för egen del säga att jag är säker och trygg på Kronogårde­n, inte för att mitt arbete på något sätt är sämre än Lamottes. Jag arbetar på ett sätt, där de boende inte anser mig vara upprörande. Men lika säker på platsen är tyvärr inte Lamotte. Jag är glad över att Kronogårda­re visade sig från sina bättre sidor när han kom, ska jag tillägga. Även om Lamotte själv ser det som att de inte ”vågade”.

Jag tror att polisen visste vad de höll på med när de eskorterad­e honom till SVT debatten, satte in ett stort antal kravallutr­ustade poliser, polishelik­opter och polishästa­r. Det här är också orsaken till att jag ansåg att det var bra av stadsdirek­tören att erbjuda en annan debattloka­l.

” Jag kan för egen del säga att jag är säker och trygg på Kronogårde­n

 ??  ?? Ledare
Ledare
 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall/tt ?? Joakim Lamotte besökte Kronogårde­n igen och livesände med sin mobilkamer­a i cirka tre minuter,
Bild: Björn Larsson Rosvall/tt Joakim Lamotte besökte Kronogårde­n igen och livesände med sin mobilkamer­a i cirka tre minuter,
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden