Ttela

Framtiden oviss för kulturskat­t vid Gårda å

Nyheter: Hedens kvarn i Lödöse är först ut i TTELA:S nya serie Gömda rum. Birgitta Johansson från hembygdsfö­reningen har tagit med TTELA på en visning i den historiska anläggning­en som främst har producerat mjöl och virke men också ström.

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se Stefan Bennhage stefan.bennhage@ttela.se

Hedens kvarn en av få kvarvarand­e bygdekvarn­ar längs Göta älvdalen. Enligt Västarvet är det en värdefull kulturhist­orisk miljö som är värd att bevara.

Anläggning­en togs ur bruk någon gång på 1980-talet, men före det hade här producerat­s mjöl, ström och virke i många år.

Kvarnens äldsta del är från 1700-talet och byggdes ut med en våning 1939.

– Kvarnen är mycket gammal och det är inte uteslutet att dess anor går längre tillbaka än 1700-talet.

Det sade dåvarande ägaren Gunnar Sköldén i en artikel i lokaltidni­ngen 1975.

Han tog över anläggning­en 1928. I takt med att allt fler bönder försåg sig med hemkvarnar tappade bygdekvarn­en i betydelse, vilket Gunnar Sköldén vittnade om i samma artikel:

– Det blir inte så mycket malet nu för tiden. Hemkvarnar­na har nästan erövrat marknaden helt.

I dag står anläggning­en tom, men inte övergiven.

Ägaren Birgit Sköldén, dotter till Gunnar Sköldén, bor i huset intill kvarnen och är även uppväxt där. Hon uppskattar närheten till ån, det ständigt brusande fallet och de lummiga omgivninga­rna.

– Jag är född här, men har inte bott här hela tiden. Jag flyttade till Karlstad på 50-talet, men flyttade hit igen efter pensioneri­ngen. Den sista tiden när pappa drev kvarnen maldes det havre till bönderna här. Här har det också levererats ström till Lödöse elektriska distributi­onsförenin­g och sågats virke. Ibland hade vi också visningar för vuxna och skolbarn.

Anläggning­en ligger väl dold i dalen vid Gårda å, ett par stenkast öster om St Peders kyrka.

Inuti uppenbarar sig en värld där hjulen slutade att snurra för inte allt för länge sedan, men den tiden känns ändå väldigt avlägsen. Byggdetalj­er, mekanik och gamla kvarlämnad­e verktyg minner om

” Det vore kul om det togs om hand på något sätt Birgit Sköldén

tider när produktion fungerade annorlunda.

Birgitta Johansson från hembygdsfö­reningen är med vid besöket och har mycket informatio­n att hämta in från Birgit Sköldén:

– Vi jobbar med att dokumenter­a

historia i Lödöse och Tunge, och har även dokumenter­at den här kvarnen. En del kända byggnader i Lödöse har fått sitt byggnadsvi­rke härifrån, till exempel Solhaga by och Lyckhem.

Sågbyggnad­en uppfördes 1839 och har i dag rejäla sättningar. Kvarnen är både stabilare och mera välbevarad.

En fråga som förr eller senare kommer att dyka upp är vad som ska hända med de kulturhist­oriskt intressant­a byggnadern­a i framtiden.

Annie Bergström, byggnadsan­tikvarie på Västarvet, ser gärna att de kan leva kvar. Västarvet kan bidra med kunskap och hjälp med eventuella bidragsans­ökningar, men kan i övrigt inte påverka kvarnens öde så mycket.

– Kvarnen och miljön kring den är med i kommunens kulturarvs­plan. Hela miljön är väldigt viktig och jag hoppas att man kontaktar oss om något ska göras, vi vill gärna vara med och försvara de här miljöerna, säger hon.

Svaret om kvarnens framtid beror främst på nästkomman­de ägares planer. Men i dagsläget går det inte att ge ett klart svar på det, så det lär dröja innan läget klarnar.

Men för Birgit Sköldéns del så lever ändå hoppet om att anläggning­en vid Gårda å ska bevaras.

– Jag bor vackert här och jag trivs. Men vi får väl se hur länge jag orkar bo kvar. Det vore kul om det togs om hand på något sätt när jag någon gång måste flytta.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ??
Bild: Stefan Bennhage
 ??  ?? Den äldsta delen av kvarnen, bottenvåni­ngen, har anor från 1700-talet. 1939 byggdes den på med ytterligar­e en våning. En laxtrappa har också byggts vid kvarnen.
Den äldsta delen av kvarnen, bottenvåni­ngen, har anor från 1700-talet. 1939 byggdes den på med ytterligar­e en våning. En laxtrappa har också byggts vid kvarnen.
 ??  ??
 ??  ?? Birgit Sköldén, till höger, är uppväxt vid kvarnen och flyttade tillbaka dit när hon gick i pension. Här samtalar hon med Birgitta Johansson från Lödösetrak­tens hembygdsfö­rening.
Birgit Sköldén, till höger, är uppväxt vid kvarnen och flyttade tillbaka dit när hon gick i pension. Här samtalar hon med Birgitta Johansson från Lödösetrak­tens hembygdsfö­rening.
 ??  ?? Enligt kommunens kulturarvs­plan uppfördes sågen 1895.
Enligt kommunens kulturarvs­plan uppfördes sågen 1895.
 ??  ?? En del av sågbyggnad­en vilar på pelare där Gårda å rinner ner genom landskapet.
En del av sågbyggnad­en vilar på pelare där Gårda å rinner ner genom landskapet.
 ??  ?? Trappan upp från bottenvåni­ngen, den äldsta delen i kvarnen.
Trappan upp från bottenvåni­ngen, den äldsta delen i kvarnen.
 ??  ?? Vid Lödöse har Gårda å dämts upp, för att utnyttja vattenkraf­ten. Längst ner i bild skymtar laxtrappan.
Vid Lödöse har Gårda å dämts upp, för att utnyttja vattenkraf­ten. Längst ner i bild skymtar laxtrappan.
 ??  ?? Många gamla detaljer och mekanik från tiden då kvarnen var i bruk går fortfarand­e att se.
Många gamla detaljer och mekanik från tiden då kvarnen var i bruk går fortfarand­e att se.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden