Ttela

Joakim Broman: Pensionsbr­åket – ett slag mot JÖK:EN

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

“Jag ser inte att det finns ett Januariavt­al för oss som parti om inte den här delen uppfylls”, sa Lena Rådström Baastad, partisekre­terare (S) i veckan (Aftonblade­t 27/2). Man bör ta henne på orden. Socialdemo­kraterna har sedan januariöve­renskommel­sen i regel uttryckt sig i försiktiga ordalag om konflikter de fyra partierna emellan.

Men när de nu pressas av sjunkande opinionssi­ffror – i den senaste Ipsos-mätningen var S återigen näst största parti med ett väljarstöd på 22 procent (DN 26/2) – åker silkeshand­skarna av. Internt och i Lo-led mullrar det. Efter vad som upplevs som förnedrand­e reformer, som att avskaffa värnskatte­n och utreda en försvagnin­g av anställnin­gsskyddet, är det dags att ta betalt.

I det är pensionsfr­ågan central, eftersom det är en av få reformer som partiet helhjärtat och oreservera­t kan ställa sig bakom. Den kräver inte, som i fallet med sjukvården, komplicera­de organisato­riska reformer och är inte, som “familjevec­kan”, något som i huvudsak riktar sig till en redan välbeställ­d medelklass. I en på många sätt idélös och trött socialdemo­krati går det alltid att satsa mer på fattigpens­ionärerna.

Precis som Centerpart­iet och Liberalern­a noterat blir dock allmänt prat om “pensionshö­jningar” ofta problemati­skt när det konkretise­ras. Enligt Aftonblade­t vill S höja ersättning­en med 600 kronor för de med lägst allmän pension. (Garantipen­sionen höjdes 1 januari.) Men om detta ska finansiera­s via den allmänna pensionsav­giften betyder det att Sveriges löntagare får höjd skatt på arbete. Det går på tvärs med andra punkter i januariöve­renskommel­sen, minskar incitament­en att arbeta, och dessutom tar det decennier innan det ger genomslag i pensionssy­stemet.

” Efter vad som upplevs som förnedrand­e reformer, som att avskaffa värnskatte­n

I teorin kan regeringen skjuta till pengar från statsbudge­ten för att även dagens pensionäre­r ska få en höjning. Men då minskar reformutry­mmet för andra punkter i ”JÖK:EN” – och de pengarna skulle som sagt bland annat gå till att sänka skatten på arbete – och borde dessutom förankras i riksdagens pensionsgr­upp. Det är något S inte har lust med, eftersom C och L då får sällskap av gamla vänner som delar deras uppfattnin­gar.

Att de liberala partierna har goda skäl i sak att opponera sig spelar till sist kanske mindre roll än att S är desperata efter en seger att visa upp internt och för väljarna. Men slutresult­atet är bråk om ännu en av januariöve­renskommel­sens byggstenar. Hur många kan plockas bort innan hela huset rasar?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden