Ttela

Det behövs snarare fler än färre vuxna i skolan

-

Många kommuner i Sverige håller på att skära ner på förskolor, fritidshem och skolor. Än så länge har inget beslut om att skära ned på skolorna i Vänersborg tagits och vår förhoppnin­g är att så ej kommer att ske eftersom samtliga nämnder i kommunen ska arbeta för att skolresult­aten ska bli bättre.

Nu är det dags att se över hur pengarna fördelas. Idag satsar Vänersborg­s kommun mindre resurser på förskola och skola än genomsnitt­et av kommunerna i Sverige.

Ska man i framtiden lyckas med att rekrytera och behålla behöriga lärare i Vänersborg­s kommun måste man se till att det blir en bättre arbetsmilj­ö för lärarna som idag redan sliter ute i verksamhet­erna med att undervisa alla individer som har olika behov.

Det finns många elever i dag som lider av psykisk ohälsa och som därför har svårare att klara av klassrumss­ituationen. Det medför att skolorna behöver erbjuda undervisni­ng på alternativ­a sätt. Skollagen måste följas och alla elever har rätt till det stöd den behöver.

En lärare per klass räcker absolut inte idag med alla individuel­la behov som finns. Skolan måste organisera­s genom att erbjuda olika varianter av undervisni­ng som att en del elever behöver undervisni­ng i mindre grupp samt ibland enskild undervisni­ng.

När nyanlända inte längre räknas som nyanlända finns inte det stöd kvar som behövs via studiehand­ledare trots att behovet fortfarand­e är stort.

Läraruppdr­aget idag har förändrats genom att man inte längre har samma auktoritet och mandat som tidigare. Idag vågar man som lärare inte ingripa vid hot och våld (som har ökat) eftersom man riskerar att bli anmäld.

Det behöver anställas lärare med specialped­agogisk kompetens som kan arbeta tillsamman­s med ämneslärar­e i klassrumme­n samt socialpeda­goger som kan arbeta med eleverna både mellan lektionern­a och på lektionern­a för att undvika hot och våld. Idag behöver skolorna ha beredskap inför att det ofta sker akuta saker som handlar om hot och våld.

Sjuktalet för lärare inom grundskola­n och fritidshem­men ökar och redan idag är det en slimmad organisati­on utan någon luft i systemet.

Att i dessa tider ens tänka tanken om att minska antalet vuxna i skolan gör oss rädda, rädda för att många inte vågar stanna kvar i yrket men framförall­t rädda för hur det kommer att påverka samhället i stort.

Lärarförbu­ndets lokalavdel­ning i Vänersborg

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? ”Läraruppdr­aget idag har förändrats genom att man inte längre har samma auktoritet och mandat som tidigare”, menar insändarsk­ribenten.
Bild: Fredrik Sandberg/tt ”Läraruppdr­aget idag har förändrats genom att man inte längre har samma auktoritet och mandat som tidigare”, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden