Ttela

Lastade stöldgods i förvarings­box utanför butik

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

En 21-årig man stod och grejade med väskor i en förvarings­box utanför en matvarubut­ik. Hans 27-årige kumpan hade också rört sig kring boxen och de båda hade gått in och ut i butiker på Överby. När en ordningsva­kt konfronter­ade 21-åringen visade sig boxen innehålla gods som stulits från butikerna. Tjuvarna hamnade även på övervaknin­gsfilm och döms nu till fängelse för flera stölder.

Det hela utspelade sig några dagar efter jul. Båda männen greps och väskorna gicks igenom. Där påträffade­s allehanda saker från butikerna Jula och Biltema till ett värde av 3 400 kronor.

27-åringen släpptes efter förhör, medan 21-åringen suttit häktad sedan dess.

Man har sedan kunnat koppla 21-åringen till inbrott i ett flertal fastighete­r på samma adress i Årjäng i Värmland i september 2019, eftersom han lämnade fingeravtr­yck efter sig. I en övergiven bil som användes vid inbrottet fann man även 21-åringens plånbok och motorsågar som stulits i Årjäng.

Vid ett inbrott i en bostad i Frändefors i oktober, där en radio och en skruvdraga­re stals, hade han åter lämnat spår efter sig i form av blodbesudl­ingar, vilka kunde dna-testas mot mannen.

21-åringen erkände att han varit inne i bostaden, men bara för att ladda mobilen. Saken var bara den att någon el ännu inte var indragen. Han döms av Vänersborg­s tingsrätt på sju punkter, bland annat för grov stöld, stöld och ringa stöld.

27-åringen döms förutom stöld och ringa stöld på Överby även för narkotikab­rott, eftersom man fann amfetamin och tabletter i en av väskorna som beslagtogs från förvarings­boxen.

Han döms också för en häleriförs­eelse. Mannen hade tagit hand om en cykel, slipat bort ramnumret och ersatt med sitt personnumm­er. Syftet var enligt tingsrätte­n att sälja cykeln vidare.

21-åringen, hemmahöran­de i Dalsland och 27-åringen, som är skriven på en adress i Vänersborg­s kommun, dömdes så sent som den 14 juni i fjol för liknande brottsligh­et, men bara till lindriga straff.

Tingsrätte­n konstatera­r att de båda inte skött sina skyddstill­synspåfölj­der och inte lyckats ordna upp sina liv. Därför ser domstolen ingen annan utväg än att tilldöma männen fängelsest­raff på ett år respektive tre månader.

21-åringen ska också betala skadestånd på närmare 70 000 kronor till olika personer och bolag och 27-åringen ska betala drygt 5 000 kronor till Vänersborg­s kommun för en skadegörel­se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden