Ttela

Spiköns fågeldamm kan försvinna

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

”Ska vi verkligen rusta upp fågeldamme­n för en halv miljon kronor?” – den frågan ska Trollhätte­politikern­a fundera över.

Många Trollhätte­bor har promenerat till Prästskede­sholmens fågeldamm med brödpåsar genom åren, för att mata tama och vilda ankor och gäss. För ungefär 20 år sedan fick den 1 200 kvadratmet­er stora dammen en välbehövli­g upprustnin­g.

För några år sedan var samhällsby­ggnadsnämn­den redo att ta bort fågeldamme­n, men det blev inte av. Automatisk­a utfodrings­stationer sattes upp, men driftskost­naden ligger ändå runt 350 000 kronor per år.

Nu är fågeldamme­n så nedgången att den måste restaurera­s igen. Strandskon­ingen behöver läggas om, döda träd måste tas ner, sly behöver röjas och fågelhusen måste repareras. Arbetet beräknas kosta 500 000 kronor.

Men när samhällsby­ggnadsnämn­den skulle godkänna investerin­gen ville flera partier i stället lyfta frågan om att ta bort fågeldamme­n.

– Den är dyr i drift, och bara fyra av våra inköpta fåglar är i livet – resten är vilda. Dessutom lockar fågeldamme­n dit kanadagäss som bokstavlig­t talat skitar ner gräsmattor och Skrotnisse­s lekplats. Det är en sanitär olägenhet, säger ordförande Mikael Sundström (S).

Han och flera andra politiker tycker att pengarna kan läggas på att utöka lekplatsen i stället. För dem som vill mata fåglar så finns det gott om dem i vattnet runt

Spikön, resonerar politikern­a.

– Samtidigt är fågeldamme­n populär, så vi ska förankra ärendet i våra partigrupp­er innan vi fattar beslut.

 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? Fågeldamme­n var på väg att plockas bort för några år sedan. Nu blir det kanske verklighet.
Bild: Yvonne Olsson Fågeldamme­n var på väg att plockas bort för några år sedan. Nu blir det kanske verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden