Ttela

SMHI: Ingen vinter i år

- Linus Kuhlin linus.kuhlin@ttela.se 0520-42 26 00

Vintern har onekligen varit mild. I TTELAS bevaknings­område blev det officiellt vår redan i mitten av februari. Men enligt de meteorolog­iska mätningarn­a blev det aldrig ens vinter.

Januari 2020 var den varmaste januarimån­aden i TTELAS bevaknings­område som någonsin uppmäts. Så även hela vinterperi­oden, berättar Ingemar Vänerlöv, SMHIS klimatobse­rvatör i Vänersborg.

– Sedan man började mäta och dokumenter­a temperatur­er 1860 är den här vintern den varmaste någonsin, säger Ingemar Vänerlöv och fortsätter,

– Även när man bara ser till den så kallade högvintern, alltså januari och december, så var det väldigt varmt. Då var det den tredje varmaste vintern, efter 1989 och 1990 som var lite varmare.

Vidare berättar Ingemar Vänerlöv att det på vissa orter i vårt bevaknings­område aldrig ens blev meteorolog­isk vinter, det vill säga att dygnstempe­raturen ligger under noll grader fem dagar i sträck. Och meteorolog­isk vår konstatera­des redan den 22 februari.

– Den nyss avslutade februarimå­naden var den sjätte varmaste som har uppmätts. Den sista veckan blev förvisso något kallare men medeltempe­raturen låg på 2,9 grader. Motsvarand­e siffra brukar normalt ligga på -2,8.

Hur det blir i år är såklart svårt att avgöra. Enligt Ingemar Vänerlöv har det succesivt blivit varmare de senaste 20–30 åren, men att det är omöjligt för vetenskaps­män att förutspå väderlekar och medeltempe­raturer så långt fram i tiden. I slutändan är det slumpen som styr, menar han.

– När det är så här varmt under januari och februari så brukar det även bli en mild mars, så jag skulle gissa på att vi går en varm vår till mötes. Men det är svårt att veta, rätt som det är kan det slå om helt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden