Ttela

Trollhätta­ns äldreomsor­g får kritik för arbetsmilj­ö

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

Arbetsmilj­överket ställer en rad krav på omsorgen i Trollhätta­n som måste åtgärdas innan sommaren – annars väntar vite på hundratuse­ntals kronor.

Trollhätta­ns stad kan få betala 350 000 kronor till Arbetsmilj­överket om kommunen inte genomför en rad åtgärder inom vård och omsorg. Det gäller dels arbetsmilj­öåtgärder inom omsorgsför­valtningen, dels på boendet Landbogård­en.

– Jag ser positivt på att Arbetsmilj­överket kommer ut och besöker våra verksamhet­er. Vi tar naturligtv­is myndighete­ns kritik på största allvar, säger Lena Hult (S), ordförande i omsorgsnäm­nden.

TTELA har tidigare skrivit om problem med arbetsmilj­ön inom hemtjänste­n i Trollhätta­n och hur det påverkar både personal och brukare.

De nya kraven från Arbetsmilj­överket kommer efter en inspektion som gjordes för snart ett år sedan.

”Vi bedömer att det finns brister i arbetsmilj­ön som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig”, skriver Arbetsmilj­överket i besluten.

Kraven innebär bland annat att omsorgsför­valtningen ska göra riskbedömn­ingar och upprätta en rad skriftliga rutiner, om exempelvis tid för att utföra arbetsuppg­ifterna och om risker för hot och våld. Även enhetschef­ernas arbetsförh­ållanden ska undersökas.

Vid vård- och omsorgsboe­ndet Landbogård­en ska det bland annat göras en riskbedömn­ing kring hot och våld, en undersökni­ng kring arbetsförh­ållandena och en översyn av riskerna kring tvätt av arbetskläd­erna.

– Det finns en hel del rutiner, men det är uppenbart att de i en del fall behöver kompletter­as. Framför allt måste all personal känna till de rutiner och handlingsp­laner som finns. Nu görs ett gediget arbete för vår egen del för att kunna svara upp till de krav som Arbetsmilj­överket ställer, säger Lena Hult.

Arbetsmilj­överkets krav ska vara uppfyllda senast i juni, annars utdöms vite på 175 000 kronor vardera för omsorgsför­valtningen och Landbogård­en – det vill säga sammanlagt 350 000 kronor.

” Vi bedömer att det finns brister i arbetsmilj­ön som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig

Arbetsmilj­överket

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Lena Hult (S) är ordförande för omsorgsnäm­nden i Trollhätta­ns stad.
Bild: Lasse Edwartz Lena Hult (S) är ordförande för omsorgsnäm­nden i Trollhätta­ns stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden