Ttela

Stal och sålde snöplog – avslöjad av nyckeltagg

- Johanna Lundberg johanna.lundberg@ttela.se 0521-57 59 41

En 32-årig man annonserad­e på nätet att han hade en snöplog att sälja. Men plogen hade han stulit från ett företag och en kvarglömd nyckeltagg avslöjade hela affären.

Det var i februari förra året som historien utspelade sig. Den 32-årige mannen hade anlitats för att hjälpa till med snöröjning inne på området till ett Trollhätte­företag. För att kunna ta sig in på företagets område hade han fått utkvittera­t en elektronis­k nyckeltagg.

Den 10 februari, mitt i natten, tog han sig in bakvägen på företagets område, stal en snöplog genom att hänga den på en hjullastar­e som han körde iväg med. För att ta sig ut genom grindarna på området behövde han inte använda taggen men när han en stund senare återvände med hjullastar­en – nu utan snöplog på – försökte han använda taggen för att ta sig in.

Taggen visade sig då ha blivit spärrad eftersom han inte lämnat tillbaka den då hans anställnin­g upphörde några veckor tidigare. 32-åringen lämnade då hjullastar­en utanför på gatan. I förarhytte­n lämnade han nyckeltagg­en.

När Trollhätte­företaget upptäckte att en snöplog, till ett värde av minst 65 000 kronor, hade försvunnit från området började de undersöka övervaknin­gskameror och passersyst­em. Kamerorna hade fångat när mannen använde hjullastar­en. De kunde också se att redan en vecka innan stölden hade 32-åringen registrera­ts med sin tagg och kört in en bil på området, där han tagit ett foto av snöplogen.

Därefter har 32-åringen lagt ut en annons på internet om att han hade en snöplog att sälja. En köpare nappade på erbjudande­t, betalade 42 000 kronor och fick den levererad till Dalarna, utan att veta att den var stulen.

32-åringen uppger själv att han lånat hjullastar­en, med snöplogen på, för att hjälpa en kompis med att bärga en bil. Han säger att han återlämnad­e både hjullastar­e och snöplog. Plogen som han sålde var en likadan modell, säger han.

”En efterhands­konstrukti­on”, menar tingsrätte­n. Mannen döms till skyddstill­syn för bland annat stöld, bedrägeri och tillgrepp av fortskaffn­ingsmedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden