Ttela

Hon ska hålla ordning på kommunkass­an

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

Den 1 juni tillsätts en ny ekonomiche­f i Melleruds kommun. Anledninge­n är att nuvarande chef Björn Lindquist går i pension. Nu står det klart att det blir Elisabeth Carlstein som tar över uppdraget. – Det finns demografis­ka utmaningar som vi står inför, säger hon.

Elisabeth Carlstein tar över jobbet som ekonomiche­f i Melleruds kommun efter en nuvarande chefen Björn Lindquist, som går i pension. 53-åringen har tidigare arbetat med ekonomi i Vänersborg­s kommun och i Trollhätta­ns stad. Hos den senare arbetsgiva­ren har hon under fyra års tid arbetat som controller på ekonomikon­toret.

– Det känns väldigt spännande. I dag jobbar jag med övergripan­de budget och årsslut – nu får jag i stället ett helhetsans­var. Tillsamman­s med mina nya medarbetar­e ska vi se till att Mellerud får en bra ekonomi och service, säger hon till TTELA.

Trots att hon bor i Vargön finns en tydlig koppling till Dalsland.

– Mina föräldrar är från Färgelanda och Stigen, så jag har spenderat mycket tid där. Det var också en bidragande orsak till att jag sökte jobbet, att jag känner starkt för Dalsland som varumärke.

Att ha arbetat med ekonomi i större kommuner ser hon som sin fördel, men hyser samtidigt respekt för avgående Björn Lindquists insatser under åren.

– Han är så klart otroligt svår att ersätta. Men jag hoppas att de förtroende­valda får förtroende även för mig. Jag är ganska tydlig när jag pratar ekonomi och har en pedagogisk förmåga att förklara samband, säger Elisabeth Carlstein.

Drygt en miljons underskott i hela verksamhet­en förra året – hur ska resultaten vändas?

– Man får titta på vad underskott­en beror på, sedan göra en djupare analys. Samtidigt är underskott­en ganska lika i de flesta kommuner. Det finns demografis­ka utmaningar som vi står inför, många barn och många äldre samtidigt som det finns en hel del lokaler som behöver rustas upp. Det är en svår fråga för de förtroende­valda.

Till TTELA säger sig kommunstyr­elsens ordförande, Morgan E Andersson (C) vara nöjd med rekryterin­gen av Elisabeth Carlstein.

– Jag är väldigt nöjd med att rekryterin­gen av ny ekonomiche­f är i hamn och för mig var det inget svårt val. Hon har helt rätt bakgrund för jobbet, såväl utbildning­ssom erfarenhet­smässigt.

Elisabeth Carlstein börjar sin nya tjänst 1 juni, och kommer fram tills dess att fortsätta i Trollhätta­ns stad.

 ?? Bild: Privat ?? Elisabeth Carlstein blir ny ekonomiche­f i melleruds kommun från och med 1 juni.
Bild: Privat Elisabeth Carlstein blir ny ekonomiche­f i melleruds kommun från och med 1 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden