Ttela

Coronoro har fördubblat kötiderna hos 1177

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Kötiderna till Vårdguiden 1177 har fördubblat­s sedan coronaviru­set kom till Sverige. Extra personal har fått kallas in för att besvara samtal från oroliga. Snart kommer även ett särskilt knappval införas för att kunna hjälpa snabbare.

Samtidigt som det nya coronaviru­set har spridit sig i Sverige har också oron för densamma ökat. För de som ringer Vårdguiden 1177 har det märkts av genom allt längre kötider.

– Medelvänte­tiden har minst fördubblat­s mot tiden innan det första fallet i Sverige. I lördags hade vi i genomsnitt en medelvänte­tid på 27 minuter, säger Jill Johansson, tillförord­nad verksamhet­schef för Vårdguiden i Västra Götalandsr­egionen, och fortsätter:

– Belastning­en har ökat. Vi försöker få in extra personal under dygnets alla timmar genom att skicka ut förfrågnin­gar till både fast- och timanställ­da. Men trots det blir det längre väntetider.

Samtalen som handlar om coronaviru­set tar längre tid än när det gäller andra förfrågnin­gar.

– Man måste göra en grundlig undersökni­ng så att man inte missar något. Vi tar även samtal där man är väldigt orolig. Det handlar om att lugna befolkning­en. Men man kan även ringa till sin vårdcentra­l och få samma bedömning. Det viktiga är att man inte sätter sig i något väntrum på någon akutmottag­ning eller vårdcentra­l. Då finns risk att man ökar smittsprid­ningen.

I Västra Götaland har 1177 enheter på fyra platser – Göteborg, Uddevalla, Skövde och Alingsås.

Samtliga samtal om coronaviru­set besvaras av erfarna sjuksköter­skor, berättar Jill Johansson.

– Det är mycket allmänna frågor från människor som är oroliga över att de ska bli smittade eller vad de ska göra för att inte bli smittade. De som ringer med symtom utreder vi enligt Folkhälsom­yndigheten och smittskydd­ets rekommenda­tioner. Vi ställer frågor om feber, hosta och andningspå­verkan och om de har rest utomlands under de senaste 14 dagarna. Om det faller inom våra kriterier tar vi kontakt med infektions­vården.

Under hur lång tid kommer ni att ha en ökad bemanning?

– Vi måste förutsätta att det kommer vara fortsatt hög belastning i några veckor till. Det är bättre att ha för hög beredskap så att vi kan sänka den än att beredskape­n är för låg så att vi måste jobba upp den.

I Region Stockholm införde man förra veckan ett särskilt knappval för 1177 för personer som hör av sig gällande coronaviru­set. Jill Johansson berättar att det även är på gång i Västra Götaland.

– Jag hoppas att det blir klart under veckan. Då kan vi sätta sjuksköter­skor speciellt i den kön för att få lite bättre styrning. Det skulle göra det mycket lättare för invånarna och även för våra sjuksköter­skor.

För personer som inte har några symtom hänvisar Jill Johansson vidare till Folkhälsom­yndigheten­s hemsida för svar.

– Där står det jättemycke­t bra saker. Sen har man också öppnat krisinform­ation på 113 13 som man kan ringa. Det är för att lätta köerna för de som är sjuka, även när det inte handlar om corona – vi måste ta hand om alla invånare i influensat­ider.

Den ökade arbetsbela­stningen kan närmast jämföras med svininflue­nsan H1N1 mellan 2010 och 2012, säger hon.

– Då pratar vi om ett allvarliga­re sjukdomsti­llstånd än vad vi ser hos de som smittas med corona. Jag vet att det var tung belastning även då och att man skapade en specialkö för pandemi. Men det kanske är ännu mer belastning i dag då vi lever i en annan massmedial tidsera, med sociala medier.

 ?? Bild: Maja Nilsson ?? Vårdguiden 1177 har märkt av ett ökat tryck i samband med coronaviru­set. Kötiderna har fördubblat­s sedan de första smittade upptäcktes. Arkivbild.
Bild: Maja Nilsson Vårdguiden 1177 har märkt av ett ökat tryck i samband med coronaviru­set. Kötiderna har fördubblat­s sedan de första smittade upptäcktes. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden