Ttela

Kan man smittas av viruset via dörrhandta­g?

- Tt-reuters

Coronaviru­set smittar främst genom att droppar med viruset överförs mellan människor. Men den amerikansk­a smittskydd­smyndighet­en misstänker att viruset även kan smitta via exempelvis ett dörrhandta­g. Nu undersöker forskare hur länge viruset överlever på olika ytor.

Utifrån den samlade kunskapen om liknande coronaviru­s bedöms det nya viruset smitta när droppar som innehåller smittan överförs mellan människor genom hosta och nysningar. Även vid kontakt med avföring kan viruset spridas.

Men överlever viruset på en död yta, till exempel ett dörrhandta­g, och kan det på så sätt smitta?

Den amerikansk­a smittskydd­smyndighet­en CDC ser en risk att smittas genom att röra vid en yta eller ett objekt där viruset finns, om man sedan gnuggar sig i ögat eller rör vid munnen.

Hur länge viruset överlever utanför en levande kropp och hur smittsamt det är när det hamnar på vanliga vardagliga ytor är däremot oklart och något myndighete­n försöker ta reda på.

En genomgång av 22 studier som har undersökt liknande coronaviru­s, till exempel Sars och Mers, publicerad­es nyligen av Journal of Hospital Infection. Rapporten slog fast att virusen kunde överleva på ickelevand­e ytor så länge som nio dagar i rumstemper­atur. Men de oskadliggj­ordes snabbt om ytan torkades av med vanligt desinfekti­onsmedel.

Virusen kan också skingras om det är tillräckli­gt varmt, enligt rapportför­fattarna.

Frågan är om det nya coronaviru­set beter sig på samma sätt.

– Koppar och stål är ganska typiskt, där handlar det om runt två timmar, berättade CDC:S chefläkare Robert Redfield för amerikansk­a parlaments­ledamöter i torsdags beträffand­e hur länge det nya coronaviru­set sannolikt förblir aktivt.

På andra material, som kartong och plast, rör det sig antagligen om längre tid, enligt Redfield. Trots det är risken väldigt låg för att smittan ska spridas med till exempel förpacknin­gar som skeppas över världen, tack vare de omgivande temperatur­erna.

Den här typen av luftvägsvi­rus överlever längst i lägre temperatur­er när luftfuktig­heten är låg och det är därför de sprids framför allt under vintern.

– Det viktigaste budskapet att ta med sig är att det här antagligen är en liten andel av smittsprid­ningen av luftvägsvi­rus. Ute i samhället överlever sannolikt inte de här virusen särskilt länge på ytor, säger Timothy Brewer, professor i epidemiolo­gi och medicin vid University of California i Los Angeles.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden