Ttela

Gör så här om du tror att du har smittats

- Anna Hansson

Håll dig hemma och ring sjukvården. Om du fått feber och kan ha smittats av nya coronaviru­set är det vad du ska göra. – Man ska inte gå och sätta sig på en akutmottag­ning eller vårdcentra­l, säger Anders Tegnell vid Folkhälsom­yndigheten.

Råden gäller för de som har symtom som feber och andningssv­årigheter och varit i en riskzon eller haft närkontakt med någon som smittats av coronaviru­set.

– Har man varit i ett område där det pågår smittsprid­ning och inom 14 dagar efter det att man kommit hem börjar känna sig hängig, febrig och så vidare, så ska man stanna hemma, säger Anders Tegnell, statsepide­miolog på Folkhälsom­yndigheten och fortsätter:

– Blir man inte bättre ska man ringa 1177 och höra hur man gör i just sitt sjukhusomr­åde för att komma till sjukvården på ett klokt sätt.

– För att inte riskera att smitta fler i den miljön där det finns många som är ganska känsliga, säger Tegnell.

Men när behöver man egentligen vara orolig för att ha blivit smittad?

Det är om du har feber, hosta eller andningsvå­righeter och har varit i ett utbrottsdr­abbat område 14 dagar innan symtomen visat sig. Det gäller resor inom Kina, Sydkorea, Hongkong, Iran och norra Italien.

Smittorisk­en gäller också personer med symtom som haft nära kontakt med någon annan smittad.

Har du inte utsatts för smittorisk, men ändå känner influensas­ymtom gäller de vanliga råden: Var hemma från jobbet, vila och ta febernedsä­ttande.

Coronaviru­set smittar genom så kallad droppsmitt­a. Nära kontakt innebär kontakt ansikte mot ansikte på mindre än två meter eller att man vistats i ett slutet rum med en smittad person med symtom till exempel.

– Man har viruset i sin saliv eller slemhinnor och det kommer ut när man hostar och nyser men når inte speciellt långt. Det är om man bor tillsamman­s eller sitter i möten tillsamman­s under längre stunder. Den normala smittvägen är inte i snabba kontakter som i tunnelbana­n eller om någon går förbi på stan, säger Anders Tegnell.

 ?? Arkivbild: Poppe Cornelius ?? Varför ska man inte gå till vårdcentra­len eller akuten?
Misstänker du att du smittats av nya coronaviru­set? Då ska du hålla dig hemma och ringa 1177.
Arkivbild: Poppe Cornelius Varför ska man inte gå till vårdcentra­len eller akuten? Misstänker du att du smittats av nya coronaviru­set? Då ska du hålla dig hemma och ringa 1177.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden