Ttela

Risken för smitta höjs igen – iranska direktflyg stoppas

-

VIRUS

Risken att smittas av coronaviru­set i Sverige har ökat. Folkhälsom­yndigheten skriver upp risknivån från låg till måttlig. Eftersom smittsprid­ningen i Iran inte är under kontroll drar Transports­tyrelsen in tillstånde­t för Iran Air.

Folkhälsom­yndigheten­s bedömning baseras inte på situatione­n i Sverige, där 14 fall hittills har rapportera­ts, utan till stor del på läget i Europa, där hundratals personer på kort tid smittats i bland annat norra Italien med drygt 30 dödsfall till följd.

– Det är framför allt utifrån erfarenhet­er från andra länder. Därför måste vi ha med det i beräkninge­n. Samtidigt vet vi att vi jobbar bra med att hitta fall i Sverige och jag tycker fortfarand­e att vi har bra kontroll på situatione­n, säger statsepide­miolog Anders Tegnell.

Den aktuella skalan är femgradig och består av stegen: mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög risk. Detta är andra veckan i rad som riskbedömn­ingen för allmän smittsprid­ning i Sverige höjs, och hittills har cirka 1000 personer testats för det nya viruset.

Hur många fler fall kan vi vänta oss i Sverige?

– Det är jättesvårt att veta. Vi kommer säkert att se ett antal fall till de närmaste veckorna, så länge situatione­n ser ut som den gör i Italien. Vad som händer efter det vet vi inte, det är väldigt svårt att spekulera i, svarar Tegnell.

Folkhälsom­yndigheten har bedömt att Iran inte har kontroll över spridninge­n i landet. Därför skickades en så kallad hemställan till Transports­tyrelsen, som har mandat att dra in tillstånde­t för flygbolage­t Iran Air.

– Det bygger på två premisser. Dels den mycket oklara situatione­n i Iran. Vare sig de som kommer från Iran, eller vi, har en aning om vad som händer i Iran. Vi befarar också att situatione­n kommer att förvärras. Dessutom har det varit svårt att få dessa passagerar­e att delta i smittspårn­ing, säger generaldir­ektören Johan Carlson.

På eftermidda­gen beslutade Transports­tyrelsen att med omedelbar verkan dra in trafiktill­ståndet för Iran Air. Sverige är det första landet i världen att dra in tillstånde­t för flygbolage­t med anledning av coronaviru­set, enligt Folkhälsom­yndigheten.

– Det här är en tillfällig återkallel­se, vi har ingen yttre gräns för när den här återkallel­sen återgår och trafiken återupprät­tas. Vi fortsätter att följa läget med spridninge­n av coronaviru­set, sade Simon Posluk, enhetschef på Transports­tyrelsens sjö- och luftfartsa­vdelning.

Det handlar om sammanlagt sex avgångar och ankomster per vecka från Arlanda och Landvetter som drabbas.

Senare på eftermidda­gen, efter denna upplagas pressläggn­ing, samlades även regeringen­s krishanter­ingsråd. Rådet inrättades i december 2008 efter kritik mot regeringen­s hantering av tsunamikat­astrofen 2004. Rådet leds av inrikesmin­isterns statssekre­terare, Elisabeth Backteman.

– Det handlar om att få en lägeskoll, en helhetsbil­d, men också att kunna blicka framåt. I ett sånt här skede som vi är i är det viktigt att hantera situatione­n här och nu, sade hon till Sveriges Radio inför mötet.

I krisrådet ingår rikspolisc­hefen, säkerhetsp­olischefen, Överbefälh­avaren (ÖB), generaldir­ektörerna för Svenska kraftnät, Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB), Post- och telestyrel­sen (PTS), Socialstyr­elsen och Strålsäker­hetsmyndig­heten. Andra myndighete­r kan kallas in och i går deltog Folkhälsom­yndigheten också.

Under normala förhålland­en sammanträd­er rådet två gånger per år, men rådet kan som nu extrainkal­las under allvarliga händelser och kriser. Senast rådet extrainkal­lades var i samband med de stora skogsbränd­erna sommaren 2018. Även gruppen för strategisk samordning i regeringsk­ansliet, GSS, har aktiverats för att följa händelseut­vecklingen. (TT)

 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson vid pressträff­en där han meddelade att risken för coronaviru­sspridning i Sverige har ökat.
Foto: Henrik Montgomery/tt Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson vid pressträff­en där han meddelade att risken för coronaviru­sspridning i Sverige har ökat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden