Ttela

Grekland: ”Är en invasion”

-

TURKIET

En syrier som försökt korsa gränsen från Turkiet till Grekland har avlidit när grekiska säkerhetss­tyrkor stoppat människor som försökt komma in i landet, uppger två turkiska säkerhetsk­ällor för Reuters. Samtidigt kommer rapporter om att ett barn har mist livet efter att ett fartyg kapsejsat utanför den grekiska ön Lesbos.

Europa måste ta sin del av ”bördan” när det gäller människor som flyr från Syrien, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som säger att ”miljoner människor snart kommer att vara på väg mot Europa.

– Efter att vi öppnade dörrarna har flera sagt ”stäng dörrarna”, sade han i ett tv-sänt tal i går.

– Jag sa till dem ”det är gjort, det är klart. Dörrarna är öppna nu, ni kommer att behöva ta er del av bördan”.

Enligt Erdogan har hundratuse­ntals redan korsat gränsen, och det kan snart bli miljoner. Men enligt rapporter vid den grekiska gränsen handlar det om betydligt färre.

Fler än 10 000 människor har försökt ta landvägen över gränsen mellan Grekland och Turkiet. De har mötts av vakter som använt tårgas och sammandrab­bningar har brutit ut mellan polis och migranter under helgen.

Runt 1 300 migranter har nått de fem grekiska öarna i Egeiska havet nära den turkiska gränsen sedan söndagsmor­gonen enligt grekisk polis. De flesta har kommit till Lesbos, där flyktinglä­gret Moira är beläget. Lägret är byggt för färre än 3 000 människor men i dag befinner sig fler än 19000 människor där.

Det kapsejsade fartyget hade eskorterat­s till Lesbos av ett turkiskt fartyg, uppger den grekiska kustbevakn­ingen. 46 människor räddades och två barn fördes till sjukhus. Ett av dem miste livet.

En annan båt med runt 30 afghaner kom till Lesbos tidigt på morgonen och 32 andra räddades utanför Farmakonis­i, en liten ö nära Turkiet, meddelar kustbevakn­ingen.

– Det här är en invasion, säger utveckling­sminister Adonis Georgiadis till tv-kanalen Skai.

Den turkiska regeringen beslutade i förra veckan att inte längre hindra människor som försöker ta sig vidare från landet och in i EU. Grekland anklagar

Turkiet för att försöka driva flyktingar över gränsen. Den grekiska regeringen­s talesperso­n Stelios Petsas kallar ökningen av antalet människor som vill ta sig över gränsen för ”ett aktivt, stort, allvarligt och asymmetris­kt hot mot landets nationella säkerhet”.

Turkiets beslut innebär att landet frångår det avtal där landet i utbyte mot miljardbis­tånd lovat att hindra flyktingar att ta sig till EU.

Över 3,6 miljoner syriska flyktingar befinner sig i Turkiet och ytterligar­e en miljon kan vara på väg dit med anledning av den senaste offensiven i Syrien som har pågått sedan i december.

Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen kommer att besöka gränsområd­et i dag tillsamman­s med EU:S permanente rådsordför­ande Charles Michel.

– Turkiet är i en väldigt svår situation när det gäller flyktingar från Syrien, men det vi ser nu kan inte vara lösningen, sade hon vid en pressträff i går.

Eu-kommission­ären Ylva Johansson säger att dialogen med Turkiet måste fortsätta.

– Det är rimligt att EU hjälper Turkiet med det stora ansvar som de har tagit och tar när det gäller flyktingsi­tuationen. Det är det land i världen som har flest flyktingar, säger hon. (TT)

 ?? Foto: Giannis Papanikos/ap/tt ?? Migranter bakom en avspärrnin­g nära den grekisk-turkiska gränsen i Kastanies.
Foto: Giannis Papanikos/ap/tt Migranter bakom en avspärrnin­g nära den grekisk-turkiska gränsen i Kastanies.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden