Ttela

”Väldigt få kommer att dö”

-

CORONAVIRU­SET

Exakt vilka riskgruppe­rna är för coronaviru­set och hur hög dödlighete­n kan vara i dem går inte att säga ännu, enligt Folkhälsom­yndigheten. – Men det är inte jättemånga som dör ens i riskgruppe­rna. Det gäller att inte överdriva det här, säger Anders Tegnell, chef för folkhälsoa­nalys på myndighete­n.

Underlaget i Sverige är fortfarand­e alldeles för litet för att klart säga vilka som utgör riskgruppe­rna, men som vid liknande infektione­r är det framför allt äldre och personer med bakomligga­nde sjukdomar som bedöms löpa störst risk att drabbas av svår sjukdom.

Uppskattni­ngarna om dödlighet är fortfarand­e osäkra, men WHO bedömer i dagsläget dödlighete­n till 1–2 procent av hela gruppen insjuknade.

– Det är väldigt små andelar som drabbats, även i Kina. Det handlar inte ens om en promille av befolkning­en. De allra flesta blir lindrigt sjuka, även i Kina. Det kan bli en högre andel, sanningen är att vi inte vet, säger Anders Tegnell.

Den största studien hittills, från den kinesiska smittskydd­smyndighet­en som granskat över 44 000 bekräftade fall av covid19, visar att risken att dö ökar brant med stigande ålder.

– Ju äldre man är, desto större är risken att man blir svårt sjuk eller dör. Har man några andra grundsjukd­omar innebär det också en ökad risk, säger Björn Olsen, professor i infektions­sjukdomar vid Uppsala universite­t.

I studien hade patienter utan bakomligga­nde sjukdomar en dödlighet på 0,9 procent, medan patienter med vissa andra sjukdomar låg på betydligt högre nivåer.

Högst var dödlighete­n bland personer med hjärtkärls­jukdomar, 10,5 procent, följt av diabetes, 7,3 procent. Därefter följde kronisk luftvägssj­ukdom, högt blodtryck och cancer, som samtliga hade en dödlighet på mellan 5–6 procent.

Även om man vet att äldre och sjuka oftast utgör riskgruppe­r är det än så länge för tidigt att säga hur just coronaviru­set påverkar dödlighete­n i dessa grupper i Sverige, enligt Tegnell.

– Det är svårt att veta i en svensk kontext, säger han.

I studien, som omfattar personer som sökt sjukvård, klassades totalt 80,9 procent av alla fall som milda, 13,8 procent som svårt sjuka och 4,7 procent som kritiska fall. Men det finns också många som inte blir så sjuka att de söker vård, vilket innebär att andelen svårt sjuka och dödsfall kan vara ännu lägre.

– Även om väldigt många i Sverige skulle bli infekterad­e är det bara en del som kommer att bli svårt sjuka och väldigt få kommer att dö, säger Björn Olsen.

– Men om vi får stora sjuktal blir det ju också så att vi kommer att se svåra sjukdomsfa­ll och dödsfall även i grupper som vi från början inte associerar med någon risk. Men det beror alldeles på vart det här tar vägen, säger han.

Folkhälsom­yndigheten bedömer just nu risken för en allmän spridning i samhället som måttlig.

Om coronaviru­set skulle börja spridas okontrolle­rat är regionerna­s beredskap begränsad, hävdar Björn Olsen. I Uppsala, där han är verksam, tittar man på om det skulle vara möjligt att samvårda ett stort antal sjuka i exempelvis gymnastiks­alar.

Den här typen av kapacitet borde fler regioner se över, om de inte redan gjort det, anser Olsen. (TT)

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden