Ttela

Brott tar allt längre tid att utreda

-

BROTT

Trots att 100 nya åklagare anställdes förra året tar det allt längre tid för Åklagarmyn­digheten att utreda brott. Varje ärende tog 2019 i snitt åtta dagar längre tid att utreda jämfört med året innan.

Förra året tog det i snitt 141 dagar för Åklagarmyn­digheten att utreda ett brott. Det är åtta dagar mer än vad det tog 2018 och hela 19 dagar mer än 2017.

– Det blir givetvis negativt både för de som är misstänkta och för målsägande för att det tar längre tid innan ett ärende avgörs, säger vice riksåklaga­re Katarina Johansson Welin.

Hon säger att det inte finns bara en förklaring till att utrednings­tiderna har ökat. Men en av förklaring­arna finns hos polisen.

– Det är åklagaren som leder förundersö­kningen men det är polisen som står för utrednings­resursen. Om polisen har svårt med resurser på sin utrednings­sida av olika anledninga­r och inte hinner jobba i ärendena aktivt så påverkar ju det utrednings­tiden som blir längre.

Åklagaren har förstås också ett ansvar för att se till att en utredning inte drar ut på tiden.

– Det är viktigt att vi har åklagare som kan vara aktiva förundersö­kningsleda­re och driva på och ge direktiv när det behövs, säger Katarina Johansson Welin.

Förra året anställdes omkring 100 nya åklagare vilket borde betyda att fler förundersö­kningar kan drivas effektivt och bli färdiga snabbare. Men så har det inte blivit.

–Vi har ju anställt flera åklagare men de är unga och under utbildning och det tar ett tag innan de kan hantera sådana här ärenden. (TT)

Detta är inte ett vårdbehov. ordförande i etiska rådet i Region Skåne. Priset för omskärelse på pojkar ökade från 1 800 till 9 600 kronor per ingrepp när Region Skåne slopade subvention­en på den klinik som regionen har avtal med, Capio i Lund. Följden har blivit att antalet omskurna pojkar på denna klinik minskat från 447 personer 2016 till 67 patienter 2019, rapportera­r SVT. (TT)

 ??  ?? Förra året tog det i snitt 141 dagar för åklagare att utreda brott. Foto: Tt/arkiv
Förra året tog det i snitt 141 dagar för åklagare att utreda brott. Foto: Tt/arkiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden