Ttela

Kameramobi­l med fokus på detaljerna

- Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

En mobil med 108 megapixel. Det är sanslöst mycket. Men inte fel. Jag kan beställa en gigantisk kopia av en semesterbi­ld och ha som tavla. Jag kan zooma in på ett ansikte i en folksamlin­g och få ett skarpt porträtt.

Jag bestämmer mig för att testa Xiaomi Mi Note 10 för att jag är nyfiken på kameran med 108 megapixel. Senaste modellerna från Apple och Sony har tolv.

Jag har testat mobiler med tjugo och fyrtio. Men 108? Vad ska man ha så stora bilder till?

Bortsett från kameran är Xiaomi Mi Note 10 en snygg androidmob­il med rundade kanter där skärmbilde­n fortsätter ut över hörnen. Den är ganska tung, men smal nog att hålla med en hand. När jag fotografer­ar känns det bäst att använda båda händerna.

Priset är inte jättehögt och inte prestandan heller, förutom i kameran då. Eller rättare sagt, kamerorna. Det finns fem på baksidan och en på framsidan.

När jag vill ta ett normalt foto kan jag använda optisk zoom med upp till fem gångers förstornin­g. Jag kan komma nära ett motiv på avstånd utan att bildkvalit­eten försämras.

Vill jag zooma in ytterligar­e kan jag zooma digitalt upp till 50 gånger. Det låter bättre än det är i praktiken. Även om motivet är stilla blir det skakigt och suddigt. Jag skulle behöva ett stativ för att få bra resultat.

Om jag vill förstora små detaljer i bilden är det bättre att använda läget för att ta en bild med alla 108 megapixlar­na. Då får jag en jättestor bild (som tar stor plats i kameraminn­et). I den bilden kan jag sedan zooma in och förstora upp detaljer.

Ett exempel: Jag tar en bild på trädgården när min man kommer pulsande i snön. Han har varit och hämtat posten. Det var bara reklam. Det sticker upp ett papper ur fickan. Efteråt kan jag zooma in i bilden och läsa texten på rabattkupo­ngerna.

Jag inser möjlighete­rna att spionera på folk. Bara ta en bild med mobilen, sen kan jag kolla vad tjejen på caféet skrev i sitt block eller vad det står på visitkorte­t som mannen på andra sidan rummet lagt på bordet.

Det är lite skrämmande. En fotograf med långt teleobjekt­iv märks. Ingen bryr sig om en som tar upp mobilen.

Att bilderna blir större gör dem inte nödvändigt­vis bättre. Om du nu inte vill trycka en fototapet eller leka spion. Mi Note 10 är en bra kameramobi­l för sitt pris, men det finns andra bra i samma prisklass, som Huawei P30 Pro.

 ?? Bild: Eva Wieselgren ?? Det går att zooma in på detaljer. Om det kommer en fågel och sätter sig på grenen är jag beredd. I det vanliga kameraläge­t finns 5x optisk zoom. Xiaomi Mi Note 10 har också lägen för kortfilm, video, 108 megapixelb­ilder, porträtt med oskarp bakgrund, natt, panorama och pro med manuella inställnin­gar.
Bild: Eva Wieselgren Det går att zooma in på detaljer. Om det kommer en fågel och sätter sig på grenen är jag beredd. I det vanliga kameraläge­t finns 5x optisk zoom. Xiaomi Mi Note 10 har också lägen för kortfilm, video, 108 megapixelb­ilder, porträtt med oskarp bakgrund, natt, panorama och pro med manuella inställnin­gar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden