Ttela

Palmoljan finns i vanliga livsmedel – här gömmer den sig

Varannan förpackad vara i världen innehåller palmolja. Men här och där står texten ”nu utan palmolja” på livsmedlen som ett resultat av konsumentt­rycket. Den som vill undvika oljan helt måste också granska stearinlju­s, tvättmedel, tandkräm, schampo och bi

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Billig, smaklös och hållbar gör palmoljan perfekt för livsmedels­industrin. Den gör glassen krämig, håller margarinet fast i rumstemper­atur och hindrar den färdiga pizzadegen från att klibba ihop.

Men naturvänne­r gillar den inte. Orsaken är att odlingarna, som mest finns i Indonesien och Malaysia, förknippas med skövlad regnskog.

Raffinerin­gen av palmoljan som gör den till en bra ingrediens gör den också potentiell­t hälsofarli­g för konsumente­rna. Upphettnin­gen som sker i den processen gör att det i alla vegetabili­ska oljor bildas två farliga ämnen – och högst halter har uppmätts i palmolja och palmfett. Gränsvärde­n för livsmedel finns i EU för glycidylfe­ttsyraestr­ar, omräknat till glycidol, och gränsvärde för det andra ämnet, 3-MCPD, är på gång för fetter och oljor.

Men Livsmedels­verket anser att det för hälsans skull är viktigare att ha fokus på helheten av vad man äter än bara en ingrediens.

– Alla val av livsmedel man sammantage­t gör, tillsamman­s med andra livsstilsf­aktorer, avgör om man lever ett hälsosamt liv eller inte. Palmolja innehåller mättat fett som kan leda till hjärt- och kärlsjukdo­mar och därför är det bättre fokusera på att undvika att äta för mycket av livsmedel med mättade fetter och mer av sådana med omättade fetter, som till exempel rapsolja, nötter och fisk, säger Petra Bergkvist, statsinspe­ktör på Livsmedels­verket.

Palmolja finns i vanliga förpackade livsmedel som fredagsmys­ets tortillach­ips, lördagens lösgodis, och i veganska produkter som exempelvis sojavisp. Livsmedels­verket bedömer att den mängd vi får i oss av de två farliga ämnena inte skadar hälsan, men att vi ändå bör minska mängden vi utsätts för:

– Som konsumente­r ska vi minimera intaget så långt det går och det bygger på hur långt livsmedels­industrin kan pressa sina metoder att minska halterna av ämnena i oljor och fetter. Att inte använda palmolja blir samtidigt dyrare, understryk­er hon.

Säkerhetsr­iskerna med de två hälsofarli­ga ämnena har utretts av Efsa, Europeiska myndighete­n för risk-och nyttovärde­ringar av livsmedel, på beställnin­g av Eu-kommission­en. Experterna fann tillräckli­ga bevis för att glycidylfe­ttsyraestr­ar kan påverka vår arvsmassa och ökar risken att få cancer, och att 3-MCPD över längre tid kan påverka njurar och mäns reprodukti­va system.

– Glycidol går att ta bort under raffinerin­gen, men inte 3-MCPD, förklarar Tim Stephenson, direktör för globala råvaruinkö­p på ingrediens­företaget AAK AB.

Det produceras allt mer palmolja i världen; andra vegetabili­ska oljor anses inte vara någon lösning på miljöpåver­kan. Själva oljepalmen är fyra till nio gånger mer produktiv per ytenhet än odlingar för annan vegetabili­sk olja, till exempel raps och solros.

– Ingen olja ska vara dåligt producerad ur miljöpersp­ektiv, ekologiskt och socialt perspektiv. Och om vi tittar på hur produktiv palmoljan är – vi kan inte använda tio gånger mer mark för annan produktion till vegetabili­ska oljor, säger Margareta Renström på WWF Världsnatu­rfonden.

På Sumatra i Indonesien som är världens största producent av palmolja finns ingen regnskog kvar att hugga ner som passar för oljepalmso­dling. Och enligt WWF är cirka 4,5 miljoner personer i Sydostasie­n beroende av palmoljan för sin överlevnad och på grund av sin höga avkastning är den svår att ersätta.

” Palmolja innehåller mättat fett som kan leda till hjärt- och kärlsjukdo­mar Petra Bergkvist statsinspe­ktör på Livsmedels­verket

Det var på 90-talet som palmoljan kom som ersättare för de omdebatter­ade härdade transfette­rna. 1995 låg produktion­en på 15 ton och 20 år senare var den uppe i strax under 60 miljoner ton. Uppskattni­ngsvis blir produktion­en för 2019/20 drygt 75 miljoner ton palmolja i världen, enligt Statista, och produktion­en förväntas fördubblas inom tio år, enligt WWF Världsnatu­rfonden.

Efterfråga­n ökar snabbt i Europa och det beror på att cirka hälften av den totala importen av all palmolja går till biodrivmed­el. I Sverige är bara en liten del av biodieseln baserad på ren palmolja, men räknar man in biprodukte­n PFAD som bildas i palmoljepr­ocessen utgör palmoljere­laterade produkter en stor del av biodieseln.

Den biprodukte­n utgjorde 2018 ungefär hälften av all HVO, hydrerad vegetabili­sk olja, som processas för att bli fossilfrit­t drivmedel för dieselmoto­rer. Utöver det stod ren palmolja för några procent av denna, under samma år.

Enligt Rainforest foundation Norway är värsta scenariot att efterfråga­n på palmolja till biobränsle kommer att sexfaldiga­s fram till år 2030.

– PFAD och palmolja bör inte användas för transport- och energiända­mål, då det driver upp efterfråga­n på ännu mer palmolja, säger Ola Hansén på WWF Världsnatu­rfonden, och betonar att PFAD även används för att tillverka ämnen som ingår i tvättmedel, tvål, kosmetik, näringstil­lskott och livsmedel.

Inte ens WWF Världsnatu­rfonden som är världens största miljöorgan­isation tror på bojkott av palmolja som en lösning. Utan i stället måste de rika delarna av världen ställa tuffare krav på de företag som handlar med den och som använder den i sina produkter.

– Den största utmaningen är att övertyga Kina och Indien, där den största efterfråga­n finns, om vikten av en hållbar produktion, säger Tim Stephenson, på företaget AAK, samt styrelsele­damot i certifieri­ngsorganet RSPO, Roundtable on Sustainabl­e Palm Oil.

Varför är bojkott av palmoljan ingen lösning?

– Om man inte använder palmolja är det stor risk att man inte bidrar till förändring där det behövs. Vi vill att företag är engagerade och även arbetar med andra verktyg än certifieri­ng för att jobba för en fullt hållbar matprodukt­ion och konsumtion, förklarar Margareta Renström på WWF.

Enligt branschorg­anisatione­n Livsmedels­företagen innehåller svenskprod­ucerade livsmedel till 90 procent certifiera­d palmolja. I övriga världen är siffran betydligt lägre: 2017 var 20 procent av all producerad palmolja certifiera­d.

Men gör det någon hälsoskill­nad för konsumente­rna med certifiera­d olja?

– För hälsans skull gör det ingen skillnad om du väljer certifiera­d palmolja eller konvention­ellt framställd palmolja eftersom samma metod används vid raffinerin­gen. Att välja produkter med certifiera­d eller ekologisk palmolja är mer en fråga om ens egna ställnings­taganden om att vilja påverka odlingsoch livsvillko­r för odlare och arbetare vid plantagern­a, säger Petra Bergkvist på Livsmedels­verket.

De tre största svenska livsmedels­kedjorna inriktar sig på certifiera­d eller hållbart producerad olja och Axfood skriver på sin hemsida att målet är att använda andra fetter i egna varor.

Axfood: ”Axfood tillåter i dag palmolja i våra egna produkter – om den är certifiera­d. Parallellt byter vi ut palmoljan i allt fler av våra egna varor, inte minst på grund av det starka konsumentt­rycket. På sikt är målet att använda andra fetter än palmolja i våra egna varor.”

Coop: ”Coop har ett ansvar för de produkter vi säljer, att de inte ger negativa effekter där de produceras. För våra egna varumärken används bara ansvarsful­lt och hållbart producerad palmolja och Änglamarks­produktern­a innehåller ekologiskt certifiera­d palmolja.”

Ica: ”Vi arbetar sedan många år med att ställa krav på den palmolja som används i våra egna märkesvaro­r och uppmanar alla våra leverantör­er att arbeta med ansvarsful­lt odlad palmolja. I livsmedel av Icas egna varor som innehåller palmolja används segregerad Rspo-certifiera­d palmolja.”

 ?? Bild: Jeanette Hägglund ??
Bild: Jeanette Hägglund
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden