Ttela

Arne Lund nådde 50 Vasalopp

Sport: Han gjorde sitt första lopp redan 1969, därefter har det bara fortsatt. Nu har 76-åringen gjort sitt 50:e Vasalopp: ”Jag är himla nöjd, det sliter på en gammal kropp”.

- Robin Johansson robin.johansson@ttela.se

Få har gjort lika många Vasalopp som Arne Lund. Den här gången åkte han i det Öppna spåret, tävlingsfo­rmen där man endast tävlar mot sig själv. Och i år nådde han en ny milstolpe när han gjorde sitt 50:e lopp. – Det har bara blivit så, säger jubilaren.

Året var 1969 när Arne för första gången stod på startlinje­n i Vasaloppet. Då var han 25 år. När han nu, år 2020, ställde sig på startlinje­n för 50:e gången är han 76 år.

– Förr var jag mer ute efter bra placeringa­r men nu är det mest bara roligt att kunna vara med, säger Arne Lund.

Vid tio tillfällen har han även kört dubbla lopp, både det Öppna spåret som ingår i Vasaloppsv­eckan och det ”riktiga” Vasaloppet.

– Men det kände jag att jag inte orkade med i år.

Arne, som fyller 77 i år, menar att det har varit svårare att träna inför Vasaloppet än vad det brukar vara, delvis på grund av den milda vintern.

– Jag åkte lite rullskidor i somras. Men november och december gick bort för då var jag sjuk. Det har väl blivit totalt 35 mil på skidor innan Vasaloppet, berättar Arne och fortsätter:

– Det har varit lite si och så med träningen. Det har inte blivit någon kontinuite­t i den. Det var en bekant som sa att jag får leva på rutinen istället, säger Arne och skrattar.

Arnes plan för i år var att ta det lugnt och försöka njuta av stunden. Och det är en nöjd 76-åring som genomfört ännu ett Vasalopp.

– Jag är himla nöjd. Man får vara glad så länge man orkar vara med. Det sliter på en gammal kropp.

Att han varit med förr märktes också. Vid varje kontroll blev han uppmärksam­mad av människor som arbetade med arrangeman­get.

– Det var många som ville ha en pratstund, men det är bara trevligt att de uppmärksam­mar oss som varit med länge.

Hans bästa tid i loppet är fyra timmar och 32 minuter. I år kom han i mål på sju timmar och 20 minuter.

– Jag kan inte åka som för 30 år sedan, utan nu är och nu och man kan ju inte slita ihjäl sig.

Arne, som åker för Trollhätta­ns SOK, vet inte om det här var hans sista Vasalopp. För hans del handlar det om att hälsan ska få vara intakt.

– Jag tar ett år i taget. Jag har aldrig siktat på att åka så många gånger som jag nu gjort, men det kan bli så att jag kanske väljer att åka i andra tävlingar istället på kortare distanser, säger Vasaloppsv­eteranen.

Annars tycker han att Vasaloppet är ett förhålland­evis enkelt lopp, även om det är långt. Enligt Arne gäller det att lägga upp loppet i etapper, snarare än att fokusera på de nio milen.

– Det är en lång resa och man kan inte stirra på hela distansen. Då blir det genast jobbigare. Man får lösa upp loppet och ta det en mil i taget.

Varför Arne kommer tillbaka till Vasaloppet år efter år kan han inte riktigt svara på.

– Det har bara blivit så. Atmosfären är alltid härlig runt hela arrangeman­get. Men det roligaste är att komma i mål. Jag brukar säga att om loppet gått bra är det roligt att komma i mål, men om loppet har gått dåligt så är det bara gött att komma i mål, säger Arne med ett skratt.

” Man får vara glad så länge man orkar vara med

Arne Lund

 ?? Bild: Privat ?? Arne Lund nådde en ny milstolpe under årets Vasaloppsv­ecka. Med vänner och familj på plats så genomförde han Vasalopp nummer 50.
Bild: Privat Arne Lund nådde en ny milstolpe under årets Vasaloppsv­ecka. Med vänner och familj på plats så genomförde han Vasalopp nummer 50.
 ?? Bild: Privat ?? Arne Lund gjorde sitt 50:e Vasalopp i år. Det första gjorde han redan 1969.
Bild: Privat Arne Lund gjorde sitt 50:e Vasalopp i år. Det första gjorde han redan 1969.
 ?? Bild: Privat ?? Arne firades efter målgången, både av familj och av Veteranklu­bben.
Bild: Privat Arne firades efter målgången, både av familj och av Veteranklu­bben.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden