Ttela

100 000 åskådare stoppas från att titta på skidskytte

- Pelle Strandman/tt Marie Carlsson/tt

Oron för coronaviru­set gör att veckans världscup i skidskytte i Nove Mesto kommer genomföras utan publik. – Det blir speciellt när det brukar vara 100 000 totalt under veckan där och så får de noll, säger svenske landslagsc­hefen Anders Byström.

En och en halv vecka efter Vm-avslutning­en i italienska Antholz laddar Hanna Öberg och övriga svenska landslagså­kare om för världscupe­n i tjeckiska Nove Mesto.

Men veckans tävlingar kommer köras utan publik på grund av coronaviru­set, uppger Tjeckiens premiärmin­ister Andrej Babis.

Internatio­nella skidskytte­förbundet (IBU) bekräftar beslutet i ett pressmedde­lande:

”IBU och den tjeckiska arrangörsk­ommittén kommer att genomföra beslutet. Vi beklagar att årets tävling inte kan följas av 100 000-tals åskådare på läktarna, vilket gör det till en unik upplevelse för våra idrottare. IBU har för närvarande kontakt med arrangören för att kunna informera supportrar­na om återbetaln­ing av biljetter och avboknings­alternativ”, säger IBU.

– Det är väl mest kännbart för arrangören såklart och för tjeckiska åkare. För oss blir det mest lite konstigt, att det kommer att vara helt tomt där, säger Sveriges landslagsc­hef Anders Byström till TT.

Tjeckien har hittills rapportera­t tre fall av coronaviru­set där samtliga har befunnit sig i norra Italien, enligt Reuters.

Virusutbro­ttet påverkar i nuläget inte de svenska skidskytta­rnas plan för säsongsavs­lutningen. Efter tävlingarn­a i Tjeckien åker de chartrat tillsamman­s med övriga nationer till världscupe­n i Kontiolaht­i, Finland, resor som varit bokade länge.

– Där undviker vi kontakt med ”vanligt folk” om man säger så, och därifrån är sedan Oslo så det är inte några längre turer vi ska ut på. Uppmanar ni åkarna att göra något särskilt till följd av coronaviru­set?

– Inget annat än att vi fortsätter med god handhygien som är extra viktigt nu i slutet av säsongen. Åkarna är lugna och vi vill inte stressa upp dem i onödan.

Världscupt­ävlingen inleds med damernas sprint på torsdag och fortsätter med herrsprint på fredag, stafetter på lördag och masstarter på söndag.

– Det är klart att det är mycket uppståndel­se runt det, men vi har varit ganska lugna. Ingen har blivit sjuk efter VM (i Antholz, norra Italien) så det talar för att vi inte drabbas av det. Men det är klart att världen påverkas och det riskeras ju att ställas in fler idrottseve­nemang, så det är inte kul, säger Anders Byström.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Hanna Öberg får tävla utan publik i Tjeckien.
Bild: Fredrik Sandberg Hanna Öberg får tävla utan publik i Tjeckien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden