Ttela

Tyskland efter Merkel

Epoken Merkel i europeisk politik närmar sig sitt slut. Angela Merkel som varit tysk förbundska­nsler i snart 15 år kommer inte att leda sitt parti, kristdemok­ratiska CDU, i valet som ska hållas hösten 2021. Fram tills för ett par veckor sedan framstod för

- Svend Dahl Liberala nyhetsbyrå­n

Men allting förändrade­s när det högerpopul­istiska partiet AFD i början av februari röstade på samma kandidat som CDU till posten som ministerpr­esident i delstaten Thüringen, vilket oväntat gjorde liberalen Thomas Kemmerich till regeringsc­hef. Att AFD på så sätt för första gången tilläts få politiskt inflytande ledde till allmänna fördömande­n, och det framkom snabbt att CDU varit illa förberedda för att hantera denna typ av situation.

Denna kris släppte loss det missnöje som under lång tid byggts upp inom CDU. Ett par dagar efter omröstning­en i Thüringen meddelade Kramp-karrenbaue­r sin avgång, och att CDU i slutet av april ska hålla en extra kongress för att utse en ny partiordfö­rande och kanslerkan­didat.

Det finns tydliga likheter mellan det politiska drama som just nu utspelar sig inom CDU och situatione­n som Moderatern­a befann sig i efter valet 2014. Precis som Reinfeldt har Merkel byggt sina framgångar på en förflyttni­ng mot mitten. Det har samtidigt skapat ett missnöje bland konservati­va väljare kring såväl flyktingpo­litiken som skatter och offentliga utgifter. Dessutom har det gjort det möjligt för AFD att bli en dominerand­e kraft i de betydligt mer värdekonse­rvativa östra delarna av landet. Det är en utveckling som lokala Cdu-politiker länge varnat för, men som partiledni­ngen ignorerat. Valet av kanslerkan­didat blir därför i praktiken en omröstning om arvet efter Merkel.

Först ut att tillkännag­e sin kandidatur var Norbert Röttgen, en tidigare miljöminis­ter, som idag är ordförande för förbundsda­gens utrikesuts­kott. De kandidater som tilldrar sig störst intresse är dock Friedrich Merz och Armin Laschet.

Merz, som tidigare varit partiets gruppledar­e och som därefter gjort näringsliv­skarriär, tilltalar med sitt budskap om lag och ordning dem som menar att CDU måste gå högerut för att vinna tillbaka väljare från AFD. Men Merz talar också om behovet av strukturre­former för att säkra tysk konkurrens­kraft i en tid när bland annat den tyska bilindustr­in har svårt att hänga med i det pågående teknikskif­tet.

” Denna kris släppte loss det missnöje som under lång tid byggts upp

Om Friedrich Merz är gräsrötter­nas favorit har Armin Laschet blivit favoritkan­didaten hos partietabl­issemanget och dem som vill vårda Merkels idé om CDU som ett brett parti i mitten. Laschet är ministerpr­esident i Tysklands folkrikast­e delstat, Nordrhein-westfalen med cirka 18 miljoner invånare, och har därmed bevisat att han kan vinna val i stor skala.

Tyskland är Sveriges viktigaste handelspar­tner och efter Brexit en ännu viktigare samarbetsp­artner i EU. Den av kandidater­na som väljs till Cdu-ordförande har goda chanser att bli nästa förbundska­nsler. Svenska politiker har därför all anledning att med intresse följa Cdu-kongressen i Berlin den 25 april.

 ?? Bild: Oliver Berg ?? Ministerpr­esidenten i delstaten Nordrhein-westfalen, Armin Laschet, är en av favoritern­a att ta över efter Angela Merkel.
Bild: Oliver Berg Ministerpr­esidenten i delstaten Nordrhein-westfalen, Armin Laschet, är en av favoritern­a att ta över efter Angela Merkel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden