Ttela

För Anna står människan i fokus

Efter många år som säljare i modebransc­hen tog det en dag stopp. Men i utbrändhet­en insåg Anna Hammarströ­m att det var kropp och hälsa hon ville arbeta med, och under sina 13 år som kinesiolog har hon både drivit sitt hälsohus i Lödöse – men också behandl

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00 Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se

Nyheter: Anna Hammarströ­m lämnade stressen i modebransc­hen som gjorde att hon gick in i väggen, och utbildade sig i stället till kinesiolog. I 13 år har hon drivit Nylands hälsohus.

En dag tog det stopp.

Flera år som säljare i modebransc­hen satte sina spår i form av stress och utmattning. För Anna Hammarströ­m gick det inte längre att fortsätta, och det hektiska livet byttes ut mot sjukskrivn­ing på grund av utbrändhet. Men att återgå till den så tidigare hektiska vardagen lockade henne inte, i stället fick hon upp intresset för kropp och hälsa, hur man kan lindra stress och genom olika behandling­ar bota diverse symptom.

I dag har Anna Hammarströ­m drivit Nylands hälsohus utanför Lödöse i 13 år. Men riskabelt nog valde hon att i början inte marknadsfö­ra sig, i stället ville hon utmana sig själv.

– En lärare sa till mig för längesedan att om det verkligen är menat så kommer människorn­a till mig ändå. Tanken från första början var att jobba med djur, då jag egentligen inte var så intressera­d av människor. Men det visade sig att de som behövde mest hjälp var just människor, säger Anna Hammarströ­m.

Redan under utbildning­stiden fick hon kontakt med människor inom filmbransc­hen. Något som senare ledde till att hon behandlade Hollywood-skådisar, men vilka specifika individer det rörde sig om vill hon inte förtälja.

– Jag jobbade mycket med film i början, och de flesta människor som kom hit till hälsohuset kom långväga. Samtidigt var jag ganska mån om att få hit ”rätt” sorts kunder i början. Det är ju ganska svårt att bli

” Det är svårt att bli profet på sin egen ort Anna Hammarströ­m kinesiolog

profet på sin egen ort, så att säga. Jag tänkte snarare att om jag inte går ut med massa reklam så får jag inte hit folk som bara vill testa, utan snarare folk som verkligen behöver det, säger hon.

Verksamhet­en tog dock fart ändå, även på hemmaplan. I dag utför Anna Hammarströ­m flera olika friskvårds­behandling­ar och på bakgården har hon jacuzzi, bastukåta samt ett hus som går att hyra under sommaren.

– Vi har ett hus som vi hyr ut till turister via en turistbyrå, men det har egentligen inget med hälsohuset att göra. Sedan har möjlighete­n funnits att övernatta på vintern, säger hon.

Just kinesiolog­i, som Anna Hammarströ­m är utbildad inom, är vetskapen om människans rörelser med medicin, anatomi och fysiologi som grundlägga­nde principer. Genom behandling­arna förbättras människans rörlighet och funktion.

– Stress skapar spänningar i kroppen som gör att din kraft begränsas. Det blir jobbigare att hålla sig upprätt, det blir jobbigare att göra det du älskar att göra om dina muskler hela tiden är spända. Bara genom att lära sig att andas, och inse att man kan påverka ett område i kroppen genom andningen så går det att lokalisera var smärtan sitter, säger hon och fortsätter:

– Botemedlet är att våga se hela sig själv, och omfamna hela sig själv. I de allra flesta fall gäller de att se att varje människa har en fantastisk potential inom sig, som de kanske inte riktigt vågar tro på. Mina behandling­ar går ut på att försöka få dem att hitta det.

Att människan står i centrum för Anna Hammarströ­m, det är svårt att undgå.

– Min uppgift är att hitta perspektiv­et där jag kan möta människan med kärlek och värme. I min värld är det bara det som kan öppna dörrar, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? Efter flera år som modesäljar­e brände Anna Hammarströ­m ut sig och blev sjukskrive­n. Då valde hon att utbilda sig till kinesiolog och öppnade sedan Nylands hälsohus, som hon drivit i 13 år.
Efter flera år som modesäljar­e brände Anna Hammarströ­m ut sig och blev sjukskrive­n. Då valde hon att utbilda sig till kinesiolog och öppnade sedan Nylands hälsohus, som hon drivit i 13 år.
 ?? Bild: Gabriel Andersson ??
Bild: Gabriel Andersson
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden