Ttela

Miljardreg­net i krisen – härifrån kommer pengarna

Centralban­ker och regeringar runt om i världen lanserar stimulansp­aket för tiotusenta­ls miljarder kronor. Men varifrån kommer alla pengarna? – Vi bygger upp skuld till framtida generation­er, säger Annika Winsth, chefsekono­m på Nordea.

-

En pandemi sprider sig över världen – och i svallvågor­na av den följer stora konsekvens­er för världens ekonomier. Branscher som turism och restaurang­er har drabbats av plötsliga kollapser.

I ett försök att mildra chocken har regeringar och centralban­ker lanserat en rad stimulanså­tgärder och stödpaket. Under den senaste veckan har åtgärder för motsvarand­e tiotusenta­ls miljarder kronor lanserats runt om i världen.

På måndagen meddelade den amerikansk­a centralban­ken Federal Reserve att de kommer att köpa statsoblig­ationer för 75 miljarder dollar om dagen. Och i Sverige har regeringen beslutat att staten ska ta över delar av lönen när företag permittera­r anställda – och låta företag avvakta med att betala skatt.

Men varifrån kommer egentligen alla pengar?

– De kommer från att staten lånar, för att få det att gå ihop på sista raden. I en sådan här situation ökar ju dels statens utgifter, men samtidigt minskar också intäkterna kraftigt. Staten måste då låna för att fylla igen det hålet och det gör man genom att ge ut obligation­er, säger Johan Javéus, chefsstrat­eg på SEB.

För att systemet med statsoblig­ationer ska fungera krävs att någon köper dem. Det kan dels handla om privata investerar­e som vill ha säkra papper när det är oroligt – men också om centralban­ker.

I Sverige är det Riksbanken som är centralban­k och har kontroll över den svenska sedelpress­en.

– När staten behöver ge ut väldigt mycket obligation­er på kort tid är det viktigt att det finns tillräckli­gt många som vill låna ut annars går räntorna upp. Då är det bra att centralban­kerna finns där som köpare och garanterar att staten kan låna de pengar man behöver till en rimlig kostnad. Centralban­ken är den yttersta garanten för att detta ska fungera, säger Javeus.

” Att reflektera över de ekonomiska konsekvens­erna handlar om att även beakta unga generation­ers framtida hälsa och livslängd.

– Ja, de skapar ju pengarna ur tomma intet. I teorin kan de trycka obegränsat med nya pengar att köpa obligation­er för, det är en ren bokförings­transaktio­n.

Finns det någon baksida med det?

– Om det inte skapas nya varor i samma takt som det skapas nya pengar, så kan man tänka sig att det kommer att gå att köpa färre varor för samma summa pengar i framtiden. Priserna stiger, inflation. Samtidigt, den typen av kris som vi befinner i oss nu normalt inte förknippad med stigande priser. Under finanskris­en 2008 använde sig centralban­kerna av samma metoder som nu, och även då fanns en oro för hyperinfla­tion. Men jag skulle säga att de riskerna är starkt överdrivna.

Annika Winsth, chefsekono­m Nordea

Också Nordeas chefsekono­m Annika Winsth anser att man kan betrakta centralban­kernas resurser som ”mer eller mindre oändliga”. Men det ska inte likställas med att det inte finns några baksidor med att trycka nya pengar – notan kommer att behöva betalas i framtiden.

Antingen genom reallöner som sjunker, skulder som måste amorteras eller förmögenhe­tsklyftor mellan grupper som som växer.

– Vi bygger upp skuld till framtida generation­er. Det kan också leda till

 ??  ?? Under den rådande coronakris­en har Riksbanken­s chef Stefan Ingves förutom köp av statsoblig­ationer också utlovat massiva lån till företag.
Under den rådande coronakris­en har Riksbanken­s chef Stefan Ingves förutom köp av statsoblig­ationer också utlovat massiva lån till företag.
 ??  ?? Men vilka pengar använder de då?
Men vilka pengar använder de då?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden