Ttela

Nya virusrestr­iktioner: Inget barhäng på krogen

-

CORONAVIRU­SET

Endast bordsserve­ring kommer från och med i dag onsdag att tillåtas på landets restaurang­er, barer och kaféer. Det är innebörden av de nya restriktio­ner som nu införs för att minska smittsprid­ningen i Sverige.

– Vi inser att det här är ett beslut som kan drabba väldigt hårt, men vi gör det för att vi ser det som nödvändigt för att hålla smittsprid­ningen på en absolut lägsta nivå, sade socialmini­ster

Lena Hallengren (S) på en pressträff.

Folkhälsom­yndigheten­s nya restriktio­ner riktar sig mot barer, krogar och restaurang­er och börjar gälla redan i dag.

– De barer som har sittplatse­r kan fortsätta med det. Det är inte en nedstängni­ng av barer, sade Johan Carlson, generaldir­ektör vid Folkhälsom­yndigheten.

Alla innehavare av restaurang­er, barer och kaféer måste riskminime­ra sin verksamhet:

– Det vill säga, alla innehavare måste göra en plan för hur man kan minska smittsprid­ningen. Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord, ingen barserveri­ng, inget häng. Vi har också en särskild uppmaning att sätta lokalerna i sådant skick att man har glest mellan borden och så vidare, sade Johan Carlson. pressträff en stund senare var budskapet att Sverige inte ska stänga.

Tvärtom är det viktigt att ungdomar fortsätter med idrott.

– Det är inte så att vårt land ska stänga ned helt nu. Det är synnerlige­n viktigt för all ungdomsidr­ottsverksa­mhet, att de fortsätter med sin verksamhet, sade biträdande statsepide­miolog Anders Wallensten. (TT)

Alla som planerar att resa måste ta sig en funderare – är det verkligen värt det? Både för oss som reser och för de som träffar oss.

Johan Carlson, generaldir­ektör på Folkhälsom­yndigheten, om att skidanlägg­ningarna kommer att få hålla öppet under påsk. (TT)

 ?? Foto: Anders Wiklund/tt ?? Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson och socialmini­ster Lena Hallengren (S).
På Folkhälsom­yndigheten­s
Foto: Anders Wiklund/tt Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson och socialmini­ster Lena Hallengren (S). På Folkhälsom­yndigheten­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden