Ttela

Läkare i Italien: Krafterna nära ta slut

-

ITALIEN

Mitt under brinnande coronakris i Italien varnar läkare för att allt fler inom landets sjukvårdsp­ersonal, som redan går på knäna, smittats av viruset. Över 20 läkare har dött under epidemin.

– Våra krafter håller på att ta slut, säger Romano Paolucci, pensionera­d läkare som ryckt in igen för att hjälpa till i kampen mot virusutbro­ttet, till Reuters.

– Vi har otillräckl­iga resurser och särskilt personal för nu, till råga på allt, börjar även personalen insjukna.

Han arbetar på sjukhuset Oglio Po utanför Cremona, en av de värst drabbade orterna i den virushärja­de regionen Lombardiet.

25 av sjukhusets 90 läkare har smittats av viruset och totalt har en femtedel av alla anställda testats positivt, uppger sjukhusche­fen Daniela Ferrari för Reuters.

En liknande situation råder på en rad andra sjukhus i landet. Sannolikt bidrog bristen på skyddsutru­stning vid utbrottets början till den stora spridninge­n bland sjukvårdsp­ersonalen – som sedan i sin tur befaras ha spridit smittan vidare innan de upptäckte att de bar på viruset.

Gå med i Frankrikes jordbruksa­rmé.

Frankrikes jordbruksm­inister, manar de som blivit av med jobbet på grund av coronaviru­set att ge sig ut på fälten. ”Det finns 200 000 möjliga jobb inom hela jordbrukss­ektorn”, säger Guillaume. Det är bråttom att få tag i arbetskraf­t eftersom de första skördarna av grödor som sparris och jordgubbar närmar sig. (TT)

Hittills under Italiens virusutbro­tt har 24 läkare dött, enligt den italienska läkarfeder­ationen, som dock påpekar att dödsorsake­n inte nödvändigt­vis är covid19, den sjukdom som det nya coronaviru­set orsakar, i alla de aktuella fallen. (TT)

 ?? Foto: Mark Lennihan/ap ?? Times Square i New York, USA, var nästan tomt på måndagen då restriktio­nerna för att minska spridninge­n av coronaviru­set trätt i kraft.
Foto: Mark Lennihan/ap Times Square i New York, USA, var nästan tomt på måndagen då restriktio­nerna för att minska spridninge­n av coronaviru­set trätt i kraft.
 ?? Foto: Luca Bruno/ap ?? En läkare på sjukhus i Brescia i Italien.
Foto: Luca Bruno/ap En läkare på sjukhus i Brescia i Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden