Ttela

IFK:S ordförande om corona: ”Väldigt oroliga”

- Johanna Josephsson johanna.josephsson@ttela.se 0520-42 27 46

Efter ett ekonomiskt stålbad av det större slaget såg det för ett par veckor sedan ut som att IFK Vänersborg kommit ut på andra sidan. Det var innan coronaviru­set lamslog en hel värld. – Vi är väldigt oroliga, säger Bill-arne Andersson, ordförande i IFK Vänersborg.

För ett par veckor sedan fick IFK Vänersborg det glädjande besked att elitlicens­en för säsongen 2020/2021 var i hamn, och klubben kunde andas ut.

Trodde man i alla fall. Sedan dess har coronaviru­set spridning lamslagit en hel värld och inga kommer undan. Inte bandy-sverige, inte IFK Vänersborg.

– Vi trodde att vi hade klarat oss, men så kom det här. Det är naturligtv­is väldigt oroligt, men vi försöker vara lugna och förbereda oss inför nästa säsong, säger föreningen­s ordförande Bill-arne Andersson.

Per Selin, ligachef i Föreningen Svensk Elitbandy, säger till Bandypuls att coronaviru­set kan kosta elitbandyn uppemot en miljon kronor och effekterna syns redan. Bollnäs har sagt upp alla sina spelarkont­rakt, Villa Lidköping, Sandviken och Västerås SK har alla korttidspe­rmitterat anställda. Den sistnämnde har dessutom stoppat alla förhandlin­gar om nya kontrakt.

Även hos IFK väntar åtgärder. – Vi ser över situatione­n på kansliet. Vi har förhandlin­gar med facket i dag (tisdag) om att dra ner på personalst­yrkan, det kan komma att behövas, säger Bill-arne Andersson.

Vad gäller de kontrakter­ade spelarna, vilket är elva stycken för tillfället, finns det i dagsläget dock inga planer på uppsägning­ar eller sänkta löner.

– Vi räknar inte med att behöva skriva om kontrakten, men det kan hända mycket. Vi vet inte hur länge det här kommer att pågå, säger Andersson.

– Vi har kontakter med ett antal spelare och räknar med att vi ska skriva kontrakt. Just i dagsläget jobbar vi på som att säsongen kommer att bli som vi förväntat oss, men ska det bli så fordrar det att vi får intäkter från våra sponsorer och publik.

Hur det blir med den saken är dock svårt att sia om i en tid då världsekon­omin är i gungning. Kommer företag vilja sponsra, kommer supportrar­na vilka köpa säsongskor­t redan i vår och kan IFK:S populära bandyskola äga rum i augusti? Det är bara några av frågorna som klubben ställer sig.

– Vi har påbörjat arbetet med att kontakta företag för att se hur de ser på sitt ekonomiska läge och från en del har vi fått positiva reaktioner. Samtidigt är en del sponsorer intressera­de men de vill avvakta situatione­n vilket vi har full förståelse för. Vi hoppas att vi ska klara det här, säger Bill-arne Andersson.

” Vi hoppas att vi ska klara det här Bill-arne Andersson ordförande IFK

 ?? Bild: Sebastian Lamotte ?? I dagsläget påverkas inte IFK:S a-lagstrupp av det skakiga läget som råder i världen på grund av corona.
Bild: Sebastian Lamotte I dagsläget påverkas inte IFK:S a-lagstrupp av det skakiga läget som råder i världen på grund av corona.
 ?? Bild: Karl Andersson ?? IFK:S ordförande Bill-arne Andersson är oroad över vad effekterna kommer att bli.
Skriver ni nya kontrakt?
Bild: Karl Andersson IFK:S ordförande Bill-arne Andersson är oroad över vad effekterna kommer att bli. Skriver ni nya kontrakt?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden