Ttela

Landslagsa­nfallaren drabbas av cancer: ”Går inte att förklara”

-

Landslagsa­nfallaren Rebecka Blomqvist har varit en av Göteborgs mest tongivande spelare de senaste säsongerna. Men i höstas vändes livet upp och ner när hon fick beskedet att hon drabbats av cancer. – Plötsligt var det livet som det handlade om och något annat fanns inte, säger 22-åringen till Bohuslänin­gen.

I höstas kände Rebecka Blomqvist att det var något som inte stämde. Hon kunde fortfarand­e spela fotboll och prestera, men känslan och symptomen fick henne ändå att kontakta sjukvården.

I oktober hittade man en cysta på ena äggstocken som behövde opereras bort direkt och den följande analysen ledde till det tuffa beskedet från läkarna: du har cancer.

– Det går inte att förklara, men det svåraste av allt är ovissheten eftersom man inte har något att förhålla sig till. En maktlöshet utan chans att påverka vad som ska hända. Det är ju sjukdomen som bestämmer, säger Rebecka Blomqvist i en lång intervju med Bohuslänin­gen.

Hon berättar att stödet från familjen och den närmaste släkten betydde ”enormt mycket”, under den jobbiga tiden när säsongen var över och allt kom att handla om sjukdomen. Den typ av cancer som Blomqvist konstatera­des ha är ovanlig för en 22-åring.

Men Rebecka Blomqvist hade mitt i allt också tur. Tur att cancern upptäcktes i tid och att hon slapp gå igenom behandling­ar. Den 8 januari kom beskedet att cancern var borta och senare har även en efterkontr­oll gjorts med samma besked, enligt Bohuslänin­gen.

Blomqvist vill också skicka med budskapet att ta kontakt med sjukvården om man är orolig, och att stötta forskninge­n i den mån man kan.

– Lyssna på din kropp och låt en läkare kolla dig om du är orolig.

 ?? Bild: Simon Hastegård ?? I höstas blev drömmen om spel i A-landslaget verklighet för Rebecka Blomqvist.
Bild: Simon Hastegård I höstas blev drömmen om spel i A-landslaget verklighet för Rebecka Blomqvist.
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? I sex säsonger har Rebecka Blomqvist spelat i Göteborgs FC.
Bild: Edvin Bergström I sex säsonger har Rebecka Blomqvist spelat i Göteborgs FC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden