Ttela

Sätt stopp för kändiskvac­ksalvarna

Personer som smittats av coronaviru­set bör ges höga doser av c-vitamin intravenös­t. De bör också dricka vattenreni­ngsprodukt­en kolloidalt silver outspätt fem till sex gånger om dagen. Det rekommende­rar läkaren Annika Dahlqvist, ofta kallad Lchf-doktorn, p

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Hon är en av de kvacksalva­re som Expressen i häromdagen (21/3) lyfte fram i ett stort reportage om hälsogurus och bluffläkar­e som nu försöker tjäna sig en hacka på människors rädsla för covid-19.

En annan person som kallar sig ”naturläkar­e”, trots att han inte har någon läkarexame­n, menar att människor som är oroliga för smittan bör skydda sig med ”immunstärk­ande och virusdödan­de” kosttillsk­ott, som mjölksyreb­akterier, gurkmeja och gräspulver. Detta finns naturligtv­is att köpa till ockerpris från ett företag som personen driver. Samma person tipsar också om att linda in lökomslag på bröstet enligt gammal hokus pokus-sed om man blir sjuk. Bloggprofi­len Katrin Zytomiersk­a, som på senare år givit sig in i hälsobrans­chen, har i dagarna lanserat fiskolja för 400 kronor flaskan. Denna påstås ”boosta och stärka immunförsv­aret”, något som beskrivs som viktigt ”i dessa tider med ett läbbigt coronaviru­s”.

I Expressens reportage uttalar sig både en professor i infektions­medicin från Uppsala universite­t och en jurist på

Socialstyr­elsen. De är tydliga. Att lura människor på det här sättet är både olagligt och farligt. Enligt den del av patientsäk­erhetslage­n som för några år sedan ersatte kvacksalve­rilagen, är det bara legitimera­d hälso- och sjukvårdsp­ersonal (i de flesta fall endast läkare) som har rätt att profession­ellt behandla smittsamma och allvarliga sjukdomar som till exempel tuberkulos, cancer, epilepsi eller diabetes. Här ingår covid-19. Man får inte heller utan personlig undersökni­ng lämna råd eller anvisninga­r om behandling.

I lagboken står också att legitimera­de läkare ska utöva sitt yrke i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet samt att att den som inte är läkare är förbjuden att använda sig av denna yrkestitel.

Det säger sig själv att det inte går i linje med lagen att som Annika Dahlqvist ge råd om kolloidalt silver (som i värsta fall kan trigga igång antibiotik­aresistens) eller sprutor med höga doser c-vitamin. Ändå har Dahlqvist i åratal kunnat fortsätta ge ovetenskap­liga råd med bibehållen legitimati­on. På bloggar, i Facebookgr­upper och under föreläsnin­gsturnéer ägnar sig samtidigt charlatane­r (inte sällan under namn som naturläkar­e) åt att marknadsfö­ra diverse kryddor, örter, silverprod­ukter och massiva doser av vitaminer som undergöran­de för alltifrån immunförsv­ar till klimakteri­ebesvär, cancer och depression.

Myndighete­r måste agera kraftfullt mot de individer som bygger förmögenhe­ter på att bryta mot patiensäke­rheten och lurar människor på både pengar och hälsa. Lagarna finns. Använd dem.

” Att lura människor på det här sättet är både olagligt och farligt

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Bloggaren Katrin Zytomiersk­a är en av personerna som försöker tjäna pengar på människors rädsla för coronaviru­set.
Bild: Henrik Montgomery/tt Bloggaren Katrin Zytomiersk­a är en av personerna som försöker tjäna pengar på människors rädsla för coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden