Ttela

Arvid Åhlund: Varning för coronainfo­demin

- Arvid Åhlund Liberala Nyhetsbyrå­n

Låt aldrig en kris gå till spillo, heter det. I coronans tidevarv kan det betyda allt från rop på starkare totalförsv­ar till permanent slopad karensdag eller en mer integrerad eurozon. Men motiven kan också vara dunklare och Ryssland utnyttjar den nu ungefär som man brukar, för att så split och skapa förvirring i andra länder.

Sedan epidemins utbrott har omkring 70 fall av rysk desinforma­tion identifier­ats. Påståenden att smittan har planterats av USA, att viruset är påhittat och att påven har insjuknat är några exempel.

Ryssarna är inte ensamma. Som tankesmedj­an Fri Värld visar i en ny rapport – ”Informatio­nspandemi – Desinforma­tion i skuggan av Coronakris­en” – utnyttjas viruset av en mängd aktörer som ljuger, skarvar och relativise­rar, mest för ekonomiska och geopolitis­ka syften. Aktivitete­rna är så omfattande att Världshäls­oorganisat­ionen WHO talar om en informatio­nspandemi eller ”infodemi” i spåren av den riktiga smittan.

Särskilt aktiva är föga förvånande kineserna, som försöker flytta fokus från problemen på hemmaplan och som bland annat har utmålat Sverige som ett ”svart hål, som kapitulera­t inför viruset och måste fördömas av EU”.

Detta har samma syfte som desinforma­tion brukar ha, att identifier­a sprickor i samhällskr­oppen och göra dem djupare. Det är lättare i demokratis­ka samhällen där debatten är fri och rik och rörig, och gränsen mellan fakta och åsikter ofta är suddigare än folk låtsas om. Diktaturer kan censurera.

Demokratis­ka samhällen måste förlita sig på andra försvarsme­kanismer, mest av allt källkritis­ka medborgare. I USA, där låtsasmedi­er konsumeras i nivå med riktiga, den största nyhetskana­len byter budskap över en natt och presidente­n är konspirati­onsteoreti­ker, är motståndsk­raften tunn. Det beror i grova drag på att tilliten till samhällsin­stitutione­r är låg på många håll.

Sverige är mer motståndsk­raftigt. Omkring tre fjärdedela­r tror på myndighete­r och ännu fler på forskare. I tider som dessa inhämtar nästan alla sin informatio­n från etablerade medier och när statsminis­tern höll tal till nationen i helgen tittade 66 procent av svenskarna, enligt mätningar.

Det är ett styrketeck­en men ingen självklarh­et och framför allt en svår balansgång. Gränsen mellan legitim och livsviktig debatt å ena sidan och farliga och falska narrativ å den andra, är inte alltid glasklar, men alla har ett ansvar att försöka urskilja den.

” Omkring tre fjärdedela­r tror på myndighete­r och ännu fler på forskare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden