Ttela

Corona och förnekelse

-

Det finns två judiska filosofer som diskuterat hur människor bildar kunskap. De heter Horkheimer och Adorno och har skrivit ”Upplysning­ens dialektik”, en underbar bok.

I den beskriver de hur de såsom judar i Tyskland försökte få sina judiska vänner och släktingar att fly undan Hitler. Vännerna och släktingar­na blev bara arga, för de hade räknat ut att Hitler snart skulle lugna ned sig och att faran skulle avta. De två filosofern­a fick ensamma fly till väst.

Exakt samma reaktion har coronaviru­set mötts av. Jag har fört diskussion­er med folk i januari som bestämt visste att jag överdrev faran. Även nu är en del övertygade om att det bara är en form av influensa. Nåväl, sök då upp läkare på youtube som verkar i Italien eller Spanien som ger en helt annan bild. Vet du bättre än dem som är på fältet?

Det går en brand genom vårt land just nu. I det läget ska man agera, men många vägrar gå i isolering, de kanske måste ut och handla fast de tror sig vara sjuka och så vidare. Med den inställnin­gen kan även vår sjukvård krascha och även våra begravning­smyndighet­er kan få gräva långa diken där döda placeras utan föregående ritual.

Du tror att du inte blir sjuk, du tror att du inte kommer att belasta sjukvården, men en del andra som tänker precis som du är just de som kan få Sverige att krascha. Varför inte ta ditt ansvar och se till att du inte är en av dem?

Dag Kihlman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden