Ttela

Lilla Edets kommun bör agera proaktivt

-

Världen genomgår just nu en av de svåraste prövningar­na på länge. Vi har länge vetat att en pandemi varit en sannolik risk, men ändå står vi handfallna nu när verklighet­en har hunnit ikapp. Lilla Edet ligger geografisk­t i en av de mest smittdrabb­ade regionerna i Sverige. Den 18 mars valde Sölvesborg­s kommun föredömlig­t att aktivera krislednin­gsnämnden. Detta innebär förenklat att kommunstyr­elsen får större befogenhet­er och i princip styr hela kommunen och kan fatta nämndövers­kridande beslut.

Sverigedem­okraterna i Lilla Edet begärde redan den 11 mars att få till stånd ett extra kommunstyr­elsemöte för att diskutera frågan om att starta krislednin­gsnämnden proaktivt. När en pandemi råder är det min och Sverigedem­okraternas fasta övertygels­e att det är oansvarigt att låta nämnder och fullmäktig­e flyta på i vanlig takt. Det hade krävts en enda ledamot till, utöver våra tre ordinarie i kommunstyr­elsen för att få till ett extra kommunstyr­elsesamman­träde. Tyvärr fick vi inte gehör. Istället valde man att kalla till ett icke beslutande informatio­nsmöte med alla gruppledar­e.

WHO har varit tydliga hela vägen, redan innan detta klassifice­rades som en pandemi var deras budskap tydligt: Agera proaktivt! Med detta sagt innebär det inte att kommunen inte gör något, våra tjänstemän och personalen ute i våra verksamhet­er sliter dygnet runt för att detta ska bli så bra som möjligt och för det är ni värda ett stort tack. Det är absolut inte min mening att politisera denna kris. Därtill är inte tid nu. Däremot så är det min plikt som opposition­sledare att sätta ner foten när det framkommer ett mönster av att kommunens politiska ledning agerar reaktivt och inte tar till sig experterna­s råd i tid. Om vi tittar på hur övriga världen har gjort så är det genom proaktiva åtgärder vi kan vända detta, det är dags för politisk beslutsamh­et nu!

Johan Sösaeter Johansson gruppledar­e, Sverigedem­okraterna Lilla Edet

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? ”WHO har varit tydliga hela vägen, redan innan detta klassifice­rades som en pandemi var deras budskap tydligt: Agera proaktivt!”, uttrycker debattören.
Bild: Stefan Bennhage ”WHO har varit tydliga hela vägen, redan innan detta klassifice­rades som en pandemi var deras budskap tydligt: Agera proaktivt!”, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden