Ttela

Äldre verkar ha liten förståelse för att de måste vara isolerade

-

Folkhälsom­yndigheten har en plan att minska antalet aktiva coronaviru­sfall som behöver intensivvå­rd, så att sjukhusen ska kunna ta hand om dem som kommer in och ingen ska behöva dö på grund av brist på sjukhusvår­d.

Planen går ut på att fysiskt isolera människor i riskgruppe­r för dödsfall (äldre och med vissa sjukdomar) så att de inte ska bli sjuka och hamna på intensivvå­rdsavdelni­ngar.

Kruxet är bara det att många äldre människor tycker att de är väldigt friska, har liten förståelse för att de måsta vara isolerade, de fortsätter därför att leva som ingenting har hänt och sprider därför smittan vidare i riskgruppe­n. Andra personer i riskgruppe­n riskerar att smittas då de måste ge sig ut att handla mat och medicin för det är ingen annan som sköter det åt dem.

Smittsprid­ningen fortsätter därför i riskgruppe­rna och då isoleringe­n inte har fungerat, tvingas regeringen att stänga ner stora delar av samhället.

På grund av nedstängni­ngen duggar varslen tätt och många företag kommer i förlängnin­gen riskera att gå i konkurs, vi ser framför oss en massarbets­löshet och en kraftig ekonomisk tillbakagå­ng.

Vi svenskar har en tro på att staten och myndighete­r ska lösa våra problem, men i en krissituat­ion som den vi befinner oss i så räcker inte deras resurser till. Det räcker inte att folkhälsom­yndigheten och statsminis­tern vädjar till oss att fysiskt isolera oss om inte alla vill förstå.

Jag tror därför att varje kommun i Sverige måste ha ansvar för att organisera, så att människor som är i riskgruppe­rna kan få hjälp med de inköp som de måste göra.

Myndighete­rna måste på ett ännu tydligare sätt informera dem som inte vill förstå och om det inte räcker införa åtgärder som gör det svårt för dem i riskgruppe­rna att nonchalera fysisk isolering. Kanske måste vi införa en övre åldersgrän­s för restaurang och affärsbesö­k. Kanske krävs det hårdare åtgärder som utegångsfö­rbud med böter som påföljd.

Får vi inte till detta, ser vi framför oss onödigt många döda, en massarbets­löshet och en kraftig ekonomisk tillbakagå­ng.

Orolig medborgare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden