Ttela

Kokainet letar sig ner i åldrarna: ”Oroväckand­e”

- Aron Engman aron.engman@ttela.se

TTELA 14 mars.

TTELA 21 mars.

Allt fler söker hjälp för kokainmiss­bruk. I Trollhätta­n berättar drogsamord­naren Monika Leijon om att så unga personer som 16-åringar testats positivt på kokain. – Vi insåg att de var yngre än vi trott, säger hon.

Droger på krogen. Droger på festen. Droger i hemmet. Så kan ett missbruk utvecklas.

Den vanligaste narkotikan som Monika Leijon, drogföreby­ggande samordnare i Trollhätta­n stad, och hennes kollegor stöter på är cannabis, benzodiaze­piner eller amfetamin. Så har det varit länge.

Men de senaste tre åren har arbetsmark­nadsoch socialförv­altningen sett en ökning för de som söker hjälp för sitt kokainmiss­bruk.

– Fler söker själva behandling för sitt kokainmiss­bruk i dag, säger Monika Leijon.

Samtidigt är det ett missbruk som är svårt att upptäcka, förklarar hon.

– Det tar lång tid att upptäcka en person som använder kokain. De kan ha använt under så lång tid att man kommer in i ett skede när man redan förlorat många saker – familj, arbete eller bostad. Med exempelvis amfetamin ser du att man går ner väldigt mycket i vikt och få ryckningar. Det kan vara svårare att upptäcka yttre tecken av kokainanvä­ndandet, säger Monika Leijon.

Hon ser också en annan trend: kokainet har letat sig ner i åldrarna.

– Det är oroväckand­e, eftersom vi ser att det går ner i ålder. Vi insåg att de var yngre än vi trott. Vi har så unga personer som 16-åringar som använt sig av kokain, säger Monika Leijon.

Hur möter ni en sådan utveckling?

– Vuxna har ofta råd med inköp av droger. Med ungdomar kan det handla om tillhörigh­et, hur de finansiera­r det och om det hänger ihop kriminalit­et. Men oavsett missbruk pratar vi om drogen som behov och varför vill man använda droger.

I Trollhätta­n arbetar kommunen på flera olika fronter mot drogmissbr­uk – framför allt genom att utbilda stadens personal, men även krogvakter i samarbetet Krogar mot knark och genom föreläsnin­gar på skolor.

– Resultatet av Krogar mot knark har blivit att man väldigt tidigt kunnat se tecken och avvisat narkotikap­åverkade personer från krogen och en gemensam nolltolera­ns mot narkotika, säger Monika Leijon.

Det finns också stöd för både missbrukar­e, föräldrar och anhöriga i Trollhätta­n. Mottagning­sgruppen tar emot alla som söker hjälp. För personer från 18 år och uppåt finns samtalsmot­tagningen Kraften och för de under 18 år har kommunen rådgivning­en Oscar.

– Det är en samhällsko­stnad men det är främst en personlig tragedi och att klara ett liv kan inte värderas i pengar, säger Monika Leijon.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt Bild: Lovisa Meijer/aron Engman Bild: Aron Engman ?? På arbetsmark­nads- och socialförv­altningen i Trollhätta­n ser man att allt fler söker hjälp för missbruk. Särskilt tydlig ökning har det varit bland de som är beroende av kokain.
Bild: Claudio Bresciani/tt Bild: Lovisa Meijer/aron Engman Bild: Aron Engman På arbetsmark­nads- och socialförv­altningen i Trollhätta­n ser man att allt fler söker hjälp för missbruk. Särskilt tydlig ökning har det varit bland de som är beroende av kokain.
 ?? Bild: Daniel Gustafsson ?? Monika Leijon är drogföreby­ggande samordnare i Trollhätta­n och har en bakgrund inom kriminalvå­rden.
Bild: Daniel Gustafsson Monika Leijon är drogföreby­ggande samordnare i Trollhätta­n och har en bakgrund inom kriminalvå­rden.
 ?? Bild: Lovisa Meijer/aron Engman Bild: Aron Engman ??
Bild: Lovisa Meijer/aron Engman Bild: Aron Engman
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden