Ttela

Misstänkt barnvåldtä­ktsman har smitit till USA

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

Åklagare arbetar just nu med förberedel­ser för att få en man utlämnad från USA där han är medborgare. I Sverige är mannen misstänkt för bland annat grov våldtäkt mot barn.

Den i USA 30-årige medborgare­n står skriven på en adress i Dalsland. Det är också i Dalsland som de sexuella brotten mot i vart fall ett barn ska ha begåtts sommaren 2016. Mannen är misstänkt för grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt övergrepp mot barn.

Men först i februari i år blev det aktuellt med häktningsf­örhandling. Dock utan mannen på plats.

– Det stämmer att han befinner sig i hemlandet USA. Mycket mer kan jag inte säga eftersom det pågår en förundersö­kning, säger kammaråkla­gare Carin Pedersen.

Under häktningsf­örhandling­en Vänersborg­s tingsrätt beslutade domstolen att häkta 30-åringen i sin utevaro. Mannens offentliga försvarare uppgav att hennes klient förnekar brott.

Åklagarsid­an arbetar för att få den misstänkte utlämnad från USA.

– Vi jobbar på nästa steg för att kunna lagföra mannen här i Sverige. Om och när det kan bli av kan jag inte svara på, säger Carin Pedersen.

iTrots att det finns utlämnings­avtal mellan Sverige/eu och USA kan processen bli komplicera­d och utdragen.

Åklagare ska till att börja med skicka en utlämnings­framställa­n till riksåklaga­ren som i sin tur avgör om den ska överlämnas till Justitiede­partemente­ts enhet för brottmålsä­renden och internatio­nellt rättsligt samarbete, BIRS, för vidarebefo­rdran till USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden