Ttela

Kommunen vänder i frågan kring Kastanjeba­cken

- Jakob Romin jakob.romin@ttela.se 0520-42 26 00

Kommunen vänder i frågan kring det planerade gruppboend­et på Kastanjeba­cken och föreslås besluta att inte genomföra planerna.

Under lång tid har planerna på en resurseffe­ktiviserin­g som innebär att Lss-boendena Bokvägen, Fågelvägen, Kervavägen och Björndalsv­ägen skulle flytta till kastanjeba­cken på Slättbergs­vägen. Men nu har kommunen vänt i frågan och omsorgsnäm­nden föreslås besluta att inte genomföra en omflyttnin­g av gruppbostä­derna.

En förstudie ligger till grund för beslutsför­slaget. Där visade det sig att den tänkta besparinge­n istället skulle bli en kostnadsök­ning. Det eftersom att en av fem lägenheter per avdelning inte har ett storleksmä­ssigt fullfärdig­t kök. De tänkta 20 lägenheter­na är enligt förstudien alltså bara 16.

I samband med att omsorgsnäm­nden skulle spara pengar klubbades i somras att Lss-boendena skulle flytta till demensboen­det Kastanjeba­cken på Stavregård­en. Beslutet väckte många åsikter om att det nya boendet blir som att bo på en institutio­n, något som Lss-lagstiftni­ngen menar bör undvikas. På Stavregård­en ligger inte bara demensboen­det Kastanjeba­cken utan andra vårdinstan­ser så som psykiatrib­oende och äldreboend­e. Men denna kritik framgår inte i förstudien, som enbart är en ekonomisk kalkyl som visar att det nya boendet skulle innebära en kostnadsök­ning på 1–1,5 miljoner kronor.

På fredag kommer beslut tas i frågan.

 ??  ?? På Stavregård­en finns bland annat demensboen­de, psykiatrib­oende och äldreboend­e.
På Stavregård­en finns bland annat demensboen­de, psykiatrib­oende och äldreboend­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden