Ttela

Teoriprov för körkort stoppas

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

För den som vill klara körkortet i till sommaren kan det vara för sent. Alla nya bokningar av teoriprov har nu stoppats fram till maj.

Coronaviru­sets framfart påverkar alla delar av samhället. Trafikverk­et har nu stoppat alla nybokninga­r av teoriprov för körkort fram till 4 maj i hela landet.

Beslutet började gälla i måndags och är ett led i att försöka minska spridninge­n av pandemin så långt det är möjligt.

– Vi förstår ju att det ställer till det för en del. Det är en balansgång mellan att begränsa smitta, men inte stänga igen helt, säger Cecilia Borgljung, avdelnings­chef för förarprov på Trafikverk­et.

De som redan har inbokade tider för teori och körprov under april och maj har dem kvar i såväl Uddevalla som Vänersborg, men den närmaste teoriprovs­tiden som nu finns att boka i Trestad är i slutet av maj.

Det var när coronaviru­set började få samhällssp­ridning som Trafikverk­et först bestämde sig för att glesa ut antalet personer som gör teoriprove­t i samma sal genom att inte lägga ut avbokade tider.

– Vi försöker minska antalet kunder i våra teorisalar. Där vi tidigare haft 20 tar vi nu in 10, säger Cecilia Borgljung.

Men i Stockholm fick det inte tillräckli­g effekt så nu har Trafikverk­et valt att ställa in alla teoriprov i huvudstade­n fram till slutet av april. Att stoppa alla nybokninga­r av teoriprov i hela landet är ett led i att försöka hindra de stockholma­re som fått avbokade teoriprov att ge sig ut i landet.

Framöver kommer nu antalet bokningsba­ra tider för teoriprov halveras i hela landet, något som gäller tills vidare.

– Vi vet inte hur det kommer se ut i samhället. Vi har också många medarbetar­e som stannar hemma eller är sjuka så vi vågar inte öppna upp för full kapacitet, säger Cecilia Borgljung.

Sedan 1 mars gäller en ny regel att du måste ha godkänt teoriprov innan du får köra upp för personbil. De som ligger i skarven, som har ett godkänt körprov men inte teoriprov, försöker Trafikverk­et hjälpa att hitta en provtid trots de nya omständigh­eterna.

– Vi försöker även stötta de som gör yrkesprov, till exempel för taxibehöri­ghet eller lastbil att hitta tider redan nu i mars eller april, säger Cecilia Borgljung.

Även körproven minskar sin verksamhet och har den som ska köra upp förkylning­ssymptom kan man avboka med kort varsel och få pengarna tillbaka. För den som fått sina körkortsdr­ömmar pausade vill Cecilia Borgljung uppmuntra att ändå fortsätta öva.

– Passa på att träna, på både teori och körningen, så att du är bra förberedd och klarar kortet när det väl blir dags.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Den som vill ta körkort kan inte boka in sig på teoriprov förrän i slutet av maj.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Den som vill ta körkort kan inte boka in sig på teoriprov förrän i slutet av maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden