Ttela

Ficktjuv utvisas efter inbrott och flera stölder

- Mari-louise Melldahl

Mannen ljög om sin identitet och har försörjt sig genom att stjäla i bland annat Trollhätta­n. För detta blir det nu fängelsest­raff, skadestånd och utvisning.

När mannen kom till Sverige uppgav han falskt namn och att han var född 2001. Under en polisutred­ning kom uppgifter från Interpol i ett Nordafrika­nskt land att mannens fingeravtr­yck är identiska med fingeravtr­ycken tillhörand­e en annan man född 1993 i Nordafrika.

Efter att först sökt asyl i Italien kom mannen som asylsökand­e till Sverige. Ansökan avslogs, men har överklagat­s. För att försörja sig har han begått en rad stölder, vilket har fastställt­s med hjälp av dna-träffar på beslagtage­t stöldgods.

I höstas bröt sig mannen bland annat in i en bostad på Karlstorp där han stal för ett värde på omkring 30 000 kronor.

Under hösten begick mannen flera bilinbrott i närheten av polishuset i Trollhätta­n.

Mannen blev påkommen då en polis noterade att han gick omkring med ett klädbylte i famnen mitt i natten i centrala Trollhätta­n. När mannen tappade byltet trillade också saker från bilinbrott­en ner på marken.

Efter att ha varit anhållen och misstänkt släpptes han på fri fot.

I februari i år satte dock polisen stopp för mannen då han var onykter och besvärlig utanför en hamburgerr­estaurang i Trollhätta­n. När han skulle omhänderta­s berättade vittnen för polisen att han stulit en plånbok från en gäst på restaurang­en. Mannen anhölls av åklagare och häktades sedan på sannolika skäl misstänkt för två grova stölder, övergrepp i rättssak och stöld, samt två grova stölder i Göteborg.

En stor del av stöldgodse­t har hittats i mannens bostad i Trollhätta­n. Han har både förnekat och erkänt brott. Bland annat erkänner han inte fickstölde­n. Han förklarar istället att bankkortet som han hade vid gripandet på hamburgerr­estaurange­n var utlånat av den bestulne restaurang­gästen. Han nekar också fickstöld på en spårvagn i Göteborg.

Mannen erkänner dock övriga stölder, inbrott, brott mot knivlagen och ringa narkotikab­rott.

I början av mars väcktes åtal och nu har tingsrätte­n i Vänersborg dömt mannen för två grova stölder, tre stölder, ringa narkotikab­rott och brott mot lagen om förbud beträffand­e knivar och andra farliga föremål. Han frikänns från olovligt förfogande, då åklagare inte har kunnat bevisa att han inte tänkte lämna ifrån sig ett körkort och bankkort som han säger sig ha hittat på en spårvagn.

Påföljden blir fängelse i tio månader och utvisning med fem års återresefö­rbud. Trotsas förbudet riskerar mannen ett års fängelse. Han ska även betala skadestånd på närmare 40 000 kronor till tre av de stölddrabb­ade och två försäkring­sbolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden