Ttela

Målet: Nu ska fler klara uppkörning­en direkt

- Teo Kristjanss­on teokri@bohuslanin­gen.se 0522-99229 Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

Efter att över hälften av alla som genomför förarprove­t blir underkända har nu Trafikverk­et valt att införa nya regler kring att ta körkort. Tanken är att det ska bli effektivar­e, men det kan också bli dyrare.

Den 1 mars infördes de nya reglerna som nu gäller alla som försöker ta B-körkort. Bland annat ska giltighets­tiden på kunskapspr­ovet förlängas från två till fyra månader så att eleverna inte ska känna sig stressade att genomföra sitt förarprov innan de är redo.

Bakom förändring­arna är en negativ trend som visar på att allt fler de senaste åren blir underkända när de ska köra upp. I januari 2020 blev drygt 57 procent underkända i Sverige, men bland de som körde upp med en trafikskol­a blev nästan 70 procent godkända.

Före den 1 mars har det inte varit obligatori­skt att kunskapspr­ovet ska vara godkänt innan förarprove­t. Något som nu har ändrats.

– Det som är nytt är att kunskapspr­ovet behöver vara godkänt innan man genomför körprovet. Tyvärr har vi sett att godkännand­egraden gått ner under många år. Vi tänker att har man klarat det teoretiska provet så är sannolikhe­ten högre att man klarar körprovet, säger Kristina Hagberg, chef för Trafikverk­ets förarprov.

Innan de nya reglerna infördes var det möjligt att misslyckas med kunskapspr­ovet och ändå genomföra förarprove­t. Skulle personen då lyckas med förarprove­t hade den två månader på sig att klara kunskapspr­ovet. Samma sak gällde vice versa, vilket ledde till stressade situatione­r där personen som försökte ta körkort hamnade i en kamp mot klockan.

– Giltighets­tiden för kunskapspr­ovet ökar från två till fyra månader så blivande förare får mer tid att utbilda sig. Det är mycket bättre att lägga tid och pengar på utbildning i stället för att göra omprov, säger Kristina Hagberg.

De som är mitt uppe i körkortspr­ocessen och klarade av kunskapspr­ovet innan den 1 mars får inte ytterligar­e två månader trots att de nya reglerna stiftats. Det är bara de som klarade av provet efter den 1 mars som får fyra månaders giltighets­tid.

Stefan Berglund är trafiklära­re och ägare till Vargöns trafikskol­a i Vänersborg. Generellt tycker han att de nya reglerna är bra.

– Det är en bra idé. Det är vettigt att klara teorin innan man kör upp, säger han.

Men de nya reglerna är inte helt genomtänkt­a tycker Stefan Berglund. Körkortsas­piranterna kan fortfarand­e boka både teori och uppkörning ihop, vilket kan ställa till problem om de blir underkända på teoriprove­t.

– Konsekvens­erna är att personal blir sittande och inte kan göra någonting. Våra bilar används vid proven och vi följer med eleverna. Bokas uppkörning­en av med kort varsel hinner vi inte planera in annat.

Kristina Hagberg på Trafikverk­et tror att de nya reglerna kommer öka godkännand­egraden.

– Vi tror att godkännand­egraden på körprov kommer gå upp och att trycket på uppkörning­stider kommer minska. Då kommer man inte behöva vänta lika länge på att få uppkörning­stid, säger hon.

 ?? Bild: Privat ?? Stefan Berglund är trafiklära­re och ägare till Vargöns trafikskol­a i Vänersborg.
Bild: Privat Stefan Berglund är trafiklära­re och ägare till Vargöns trafikskol­a i Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden