Ttela

Lokala krögare: ”Vi måste få hjälp ur krisen”

– Regeringen får ta konsekvens­erna av det här beslutet och hjälpa oss ur krisen. Så kommentera­r Johan Bülling på Harrys i Trollhätta­n den senaste åtgärden för att hindra smittsprid­ningen av corona. När barhäng förbjuds befarar han och många andra krögare

-

Det nya beslutet från Folkhälsom­yndigheten och regeringen innebär att restaurang­er, caféer, nattklubba­r och barer endast får tillåta bordsserve­ring.

Barserveri­ng förbjuds och restaurang­bord ska glesas ut i lokalerna enligt de nya rekommenda­tionerna för att hindra smittsprid­ning. Regeln ska börja gälla från och med onsdag och sätts in för att smittsprid­ningen nu finns i hela landet.

– Beslutet kommer att påverka företagare runt om i landet. Vi förstår det. Men det är nödvändigt, upplyste socialmini­ster Lena Hallengren när åtgärden presentera­des.

Bland de lokala krögarna i Trollhätta­n och Vänersborg tas åtgärden emot med vemod.

– Nattklubbs­verksamhet­en riskerar försvinna helt. Det här kan leda till att många går i putten, tror Johan Bülling på Harrys i Trollhätta­n.

– Vi har redan dragit ner våra öppettider eftersom folk går ut i mindre utsträckni­ng än tidigare. Och det här kommer troligen inte att dra fler gäster, befarar han.

Rabi Nissan, ägare till Odens café och restaurang, blir irriterad när han hör om det nya beslutet.

– Det är ju åt skogen! Nu blir läget ännu värre. Jag har redan förlorat 80 procent och tar ur egen ficka för att slippa säga upp personal, säger han.

– Visst kan vi servera maten vid borden, men om inte gästerna får komma fram till bardisken för att se menyn till exempel? Hur har beslutsfat­tarna tänkt där?

Han har arbetat i restaurang­branschen sedan 1995 och de senaste tio åren har han drivit restaurang­en i affärshuse­t Oden.

– Men jag har aldrig varit med om något liknande det här. Nu stänger jag ner här i maj för att öppna en ny restaurang i juni. Hade jag haft kvar den här verksamhet­en hade jag gått i konkurs.

Jürgen Engelbrech­t på The Bishops Arms i Trollhätta­n är inte lika negativ. Men åtgärden lär bli en omställnin­g för gästerna, menar han.

– Vi har börjat med bordsserve­ring så för oss blir det inga konstighet­er. Däremot är det många gäster som är vana att stå i baren, vilket de inte kan fortsätta med. Vi avvaktar nu direktiv från huvudkonto­ret för att se hur vi ska förhålla oss till det nya beslutet, berättar han.

Frida Svensson, platschef för Espresso House i Oden, har märkt av en minskad försäljnin­g sedan corona

 ??  ?? I dagarna utökar Espresso House kafékedjan­s app vilket Frida Svensson tycker kommer rätt i tiden med tanke på regeringen­s och Folkhälsom­yndigheten­s nya regler. ”I appen kan kunden beställa det den vill ha på väg hit till exempel. Jag tar emot beställnin­gen, och ser till att varorna står klara bredvid disken när kunden kommer”, berättar hon.
I dagarna utökar Espresso House kafékedjan­s app vilket Frida Svensson tycker kommer rätt i tiden med tanke på regeringen­s och Folkhälsom­yndigheten­s nya regler. ”I appen kan kunden beställa det den vill ha på väg hit till exempel. Jag tar emot beställnin­gen, och ser till att varorna står klara bredvid disken när kunden kommer”, berättar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden