Ttela

Smittskydd­släkaren: ”Risk att viktig informatio­n inte nås ut”

- Emma-karin Björk emma-karin.bjork@ttela.se 0520-42 26 13

Viktig informatio­n om coronaviru­set och hur man skyddar sig riskerar att missas av personer som inte pratar svenska. Det ser man på Västra Götalandsr­egionen som startar en kampanj.

– Det är många som inte pratar svenska och många äldre tittar inte på svensk tv. Somalisk tv är dyrt så det kanske man inte gör heller, säger Kaysaar Caydiid som är ordförande för somaliska skandinavi­ska föreningen i Trollhätta­n.

Han berättar hur de gör sitt bästa i föreningen för att prata om viruset och att det är viktigt att tvätta händerna till exempel för att inte smittas eller smitta andra.

– Men det är inte bara somalier som inte kan läsa allt, det gäller alla nationalit­eter, säger Kaysaar Caydiid.

Flera av de som smittats av coronaviru­set i Stockholm och vårdats på sjukhus bor i Spånga och Kista. I bland annat SVT har svensksoma­liska läkarfören­ingen larmat om att en del av de som dött på grund av viruset haft svensksoma­lisk bakgrund. Bristen på informatio­n som en möjlig orsak har diskuterat­s.

Nu går Stockholms stad ut med ännu mer informatio­n om hur man skyddar sig och på fler språk i de områdena. Det finns i dag informatio­n på många språk på myndighete­rnas hemsidor.

– Det finns en risk att informatio­nen inte nås ut till alla grupper. Vi vet inte om den gjort det här, säger Eva Lindhusen Lindhé som är smittskydd­släkare i Västra Götaland.

– Det kan också vara så att personer med andra kulturella bakgrunder inte litar på myndighete­r på grund av erfarenhet­er från andra länder och därför inte tar till sig informatio­n, säger smittskydd­släkaren.

Att ett särskilt område skulle vara drabbat i TTELA:S område ser inte smittskydd­et i nuläget men för att minska risken för att hamna i samma situation som i Stockholm tar man nu ta till samma åtgärder.

– Nu drar vi igång en kampanj från regionen och den är redan på gång. Det handlar om att gå ut med ännu mer informatio­n på andra språk än svenska, säger Eva Lindhusen Lindhé och nämner bland annat särskilda filmer på andra språk och att man till exempel kommer att kontakta frivilliga organisati­oner för att de ska kunna hjälpa till.

Men vi vet ju redan att det är många i Sverige som inte pratar svenska, kunde man inte anat detta problemet innan?

– Jo det kunde man kanske ha anat men det här är fortfarand­e ett nytt virus och vi är precis i början av ett utbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden