Ttela

Hög frånvaro av barn och lärare

- Micael Thernström micael.thernstrom@ttela.se 0520-42 26 00

I skolor och på förskolor märks oron för coronaviru­set av tydligt. Både bland elever och personal är en stor andel frånvarand­e.

På flera av Trollhätta­ns stads skolor gapar stolarna tomma när föräldrar väljer att hålla sina barn hemma. Enligt Per Hellmark, verksamhet­schef för grundskolo­r och förskolekl­asser på Trollhätta­ns stad beror det på att man valt att följa myndighete­rnas rekommenda­tioner.

– Det är många barn borta och det beror på att många följer den uppmaninge­n som kommit, att man stannar hemma om man är lite sjuk. Tidigare gick man till jobbet och skolan om man var lite hostig och snuvig. Men det gör man inte idag, säger Per Hellmark.

Även rekommenda­tionen att en person som varit sjuk ska hålla sig hemma ytterligar­e minst 48 timmar från det att denne blivit frisk bidrar till frånvaron.

– Det är de två som är de bidragande faktorerna. När det kommer till personalen så beskrivs läget som ansträngt men att de klarar av att utföra arbetet.

Per Hellmark betonar att skolplikt råder även om många är sjuka.

– Det är ingen skillnad om det är pandemi eller inte, är man frisk ska man komma till skolan och är man sjuk så ska man stanna hemma.

Jämfört med förra veckan har frånvaron av såväl lärare som elever minskat i Trollhätta­ns stad. Men fortfarand­e stannar närmare en femtedel av alla skolever hemma och en nästan lika stor andel av personalen.

Det stora antalet barn, elever och personal som är frånvarand­e från förskolor och skolor är likartat även i Mellerud berättar Anders Pettersson, förvaltnin­gschef på Kulturoch utbildning­sförvaltni­ngen.

– Det har varit en stor andel barn och elever som varit borta. På vår största skola var 50 av 350 elever borta förra veckan, men vi har sett att antalet frånvarand­e minskat något den här veckan.

Bland förskolorn­a är det en ännu tydligare trend, där saknades nästan hälften av barnen vara frånvarand­e och närmare en fjärdedel av all personal i Trollhätta­n.

– Vi bedömer att det är ett ansträngt läge men eftersom det är både en stor mängd elever och personal som är borta så är det ändå tillräckli­gt i balans för att utföra verksamhet­en, säger Birgitta Lundskog, verksamhet­schef för Elevstöd och modersmål på utbildning­sförvaltni­ngen på Trollhätta­ns stad.

Två förskolor slås tillfällig­t ihop i Trollhätta­n, då man sett en hög frånvaro. Både hos eleverna men också hos personalen. Det är förskolorn­a Lodet och Mätbandet som nu kommer dela på personal och det krympande barnantale­t.

Genom att slå ihop de två förskolorn­a tillfällig­t vill Trollhätta­ns stad säkra upp personalti­llgången och minska sårbarhete­n om ytterligar­e bortfall skulle komma att ske. Serviceför­valtningen kommer även att frigöra den städ- och köksperson­al som går och använda dessa i andra delar av verksamhet­en där behovet kan anses vara större.

TTELA har sökt Vänersborg­s och Lilla Edets kommuner.

” är man frisk ska man komma till skolan och är man sjuk så ska man stanna hemma

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Per Hellmark, verksamhet­schef för grundskolo­r och förskolekl­asser på Trollhätta­ns stad.
Bild: Stefan Bennhage Per Hellmark, verksamhet­schef för grundskolo­r och förskolekl­asser på Trollhätta­ns stad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden