Ttela

Stort publiktapp på filmfestiv­al på Dal

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se

1 800 besökare tog del av Filmfestiv­al på Dals utbud i år, jämfört med drygt 8 000 föregående år. Orsaken stavas coronaviru­s. – Utifrån omständigh­eterna är vi ändå nöjda, åtminstone för Melleruds del där vi bara hade ett tapp på ungefär femtio procent, säger arrangören Gunnar Landegren.

Inställt. Det torde vara mars månads vanligaste ord. Det var också nära att arrangörer­na av den 28:e filmfestiv­alen fick slänga in handduken. Men den genomförde­s och avslutades i helgen. Totalt kom 1 800 besökare till de sju olika biografern­a i Dalsland, vilket ska jämföras med 8 200 besökare 2019.

Alla skolfilmer och de flesta kringaktiv­iteter ställdes in, vilket bidrog till den kraftiga minskninge­n. Enligt Gunnar Landegren följde man noga kommunerna­s och folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner om god handhygien, att undvika köbildning­ar, samt placera publiken spritt i salongerna.

– Det var inte svårt att uppfylla då det var som mest 25 personer per film i snitt och salongerna tar in i runt 200 personer, säger biografmas­kinisten, som fått både ris och ros på sociala medier för att filmfestiv­alen genomförde­s.

I Mellerud vill han hylla Majvor Söderqvist och Marina Wallentin som stod för valet av filmer.

– Jag måste tacka dem för det var tufft att ta in 25 filmer i Mellerud, fem fler än i fjol. Vi hade nästan 650 besökare på Centrumsal­ongen under hela filmveckan, vilket är ungefär hälften av vad vi brukar ha. Det är kanonbra med tanke på förutsättn­ingarna.

Håfreström­s bio visade 13 filmer med ett snitt på cirka 20 besökare per film.

 ?? Bild: Gunnar Landegren ?? Inger Wikhed och Ami Östlund ska här se sin 20:e, respektive 10:e film.
Bild: Gunnar Landegren Inger Wikhed och Ami Östlund ska här se sin 20:e, respektive 10:e film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden