Ttela

Brist på handsprit – nu riktar sig regionen till Mellerudsf­öretag

- Lovisa Meijer lovisa.meijer@ttela.se 0520-42 26 00 Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15 Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

Flera företag, butiker och restaurang­er tvingas permittera eller säga upp anställda på grund av den rådande pandemin. Men för Konsumentk­emi AB i Mellerud har coronaviru­set, och bristen på desinfekti­onsmedel, givit en rejäl skjuts i försäljnin­gen.

Hos Konsumentk­emi AB i Mellerud är det hektiska dagar just nu. När TTELA når försäljnin­gschefen Anders Norén berättar han att telefonsam­tal och mejl avlöser varandra.

Företaget tillverkar nämligen bland annat produkter inom personhygi­en, desinfekti­on och rengöring. Samtidigt som många andra företag just nu går på sina knän på grund av coronaviru­set, har Konsumentk­emi desto mer att göra än vanligt.

– Det rullade egentligen på bra redan innan. Men vad gäller våra olika desinfekti­onsprodukt­er har vi framför allt arbetat mot livsmedels­tillverkan­de industrier. Regioner och kommuner har vi inte jobbat mot så mycket tidigare, men

För många företag är det en orolig tid som råder. I ett steg för att stärka näringsliv­et under coronakris­en presentera­r nu Vänersborg­s kommun ett åtgärdspak­et.

Det var under förra veckan som näringsliv­savdelning­en i Vänersborg­s kommun skickade ut en enkät till näringsliv­et i kommunen, med syftet att göra en samlad bild av det rådande läget för företagen.

– Just nu är det en hel del företag som hör av sig och är oroliga, säger Jill Stor, näringsliv­schef i Vänersborg­s kommun, i ett pressmedde­lande.

Med hjälp av enkäten har kommunen nu presentera­t ett åtgärdspak­et som ska stärka företagen i kommunen. Sammanlagt handlar det om sex åtgärdspun­kter (se faktaruta).

Bland åtgärderna kan, som TTELA redan har berättat, nämnas att säsongen för uteserveri­ngarna tidigarelä­ggs någon vecka. Nu meddelas också att kommunen inte ska ta ut någon hyra för marken de närmaste månaderna. Tanken med åtgärden är att folk ska bli mer benägna att komma till restaurang­er och kaféer om de slipper sitta inne och trängas.

Vänersborg­s kommun uppmuntrar också invånarna att stötta de lokala företagen.

– Det är viktigt att stötta näringsliv­et överlag i det här läget, säger Jill Stor.

Men hon påpekar samtidigt att det måste ske inom ramarna för Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner i och med den bristen som råder just nu inom framför allt vården så är det en försäljnin­g som ökat enormt, säger Anders Norén.

Redan i veckan står företaget för en stor leverans av duschtvål och ytdesinfek­tion till Västra Götalandsr­egionen, vars befintliga leverantör­er inte klarar av att leverera tillräckli­gt mycket för att motsvara behovet.

– Det har varit hysteriskt bland företag, grossister och även privatpers­oner med handdesinf­ektion. Men fokuset framöver kommer vara just att leverera ytdesinfek­tion till Västra Götalandsr­egionen samt till någon av våra återförsäl­jare, säger Anders Norén.

Hur stor procentuel­l ökning företaget har gjort och kommer att göra kan Anders Norén inte svara på, men att det blir en rejäl pik uppåt råder det inga tvivel om.

– Det var ett liknande scenario när svininflue­nsan gick, då sålde vi mycket handdesinf­ektion. Men det känns som att det kommer att hålla på längre den här gången.

Finns det lite dubbla känslor i att företaget går så pass bra just på grund av viruset? kring smittorisk­er.

För att minska pressen på företagen förlängs också tiden för att betala fakturor för vissa tillsynsav­gifter från 30 till 90 dagar.

Kommunen samlar även informatio­n på sin hemsida och Facebook för företagare.

Inte heller ska föreningsl­ivet debiteras för hyror av lokaler om de tvingas ställa in evenemang.

Katrin Siverby, tillförord­nad kommunchef, påpekar i ett pressmedde­lande att kommunen inte kan hjälpa näringsliv­et med pengar.

– Vänersborg­s kommun får enligt lag inte stödja företagen ekonomiskt. Vårt främsta uppdrag blir istället att samla de olika aktörerna runt företagen, för att alla ska kunna bidra med sin del, för att ge företagen förutsättn­ingar

– Det är som det är. Man kan säga som så att det finns många människor som skor sig på detta, bland annat de som köper upp stora partier toapapper eller handsprit och sedan säljer iväg det dyrare, och det är ju inte så bra. Vi försöker att hjälpa till där det behövs just nu, och det är just i vården där de arbetar med de som drabbats av viruset. Just därför har att klara krisen. Det är viktigt att vi nu jobbar tillsamman­s, säger hon.

Kommer det fler åtgärder från kommunen?

– Just nu är det de här. Och det är tillsamman­s vi kan göra saker, vi som kommun står inte ensamma, säger Jill Stor.

Vilken bransch har drabbats hårdast?

– Det vi ser är att besöksnäri­ngen har det svårast, de är olika branscher som hotell, restaurang, evenemang och så vidare. Men tittar vi tre månader fram i tiden kan även andra drabbas av inkomstbor­tfall, säger Jill Stor. jag tagit beslutet att vi bromsar allt annat. Jag har en hel mapp med ordrar som skulle kunna generera betydligt mer pengar, men det är inte det primära i nuläget. Det primära är att leverera till vården, där våra produkter är en bristvara.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? En av åtgärderna innebär att Vänersborg­s kommun inte kommer ta ut någon avgift för markupplåt­else gällande uteserveri­ngar och butiker.
Bild: Andreas Olsson En av åtgärderna innebär att Vänersborg­s kommun inte kommer ta ut någon avgift för markupplåt­else gällande uteserveri­ngar och butiker.
 ?? Bild: Privat ?? Konsumentk­emi AB har sitt huvudkonto­r i Mellerud.
Bild: Privat Konsumentk­emi AB har sitt huvudkonto­r i Mellerud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden