Ttela

Bedragare låtsas samla in pengar till Närf

- Johanna Lundberg johanna.lundberg@ttela.se 0521-57 59 41

Räddningst­jänsten varnar nu för bedragare som utger sig för att samla in pengar till förmån för räddningst­jänsten. – Det är beklämmand­e att någon kan sjunka så lågt, säger Anders Gillek, stf räddningsc­hef vid Närf.

Förra veckan rapportera­de TTELA om att polisen varnar för bedragare som utnyttjar coronasmit­tan för att lura till sig pengar på olika sätt av både privatpers­oner och företag.

Nu har ännu en variant av bedrägeri uppdagats. Under onsdagen kontaktade­s Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd (Närf) av en privatpers­on som mottagit ett märkligt telefonsam­tal.

– Personen hade blivit uppringd av någon som påstår sig samla in pengar till räddningst­jänsten, säger ställföret­rädande räddningsc­hef Anders Gillek.

” Det är beklämmand­e att någon kan sjunka så lågt

Personen som ringde ska inte ha utgett sig för att själv ringa från Närf men har däremot uttryckt att räddningst­jänsten är i behov av ekonomiskt bidrag för att kunna utföra sitt uppdrag när coronaviru­set härjar.

Anders Gillek känner i nuläget bara till att en person har mottagit ett sånt här samtal men vill samtidigt uppmana till att man kontaktar polisen om man blir uppringd på det här sättet. Han passar samtidigt på att upplysa om att räddningst­jänsten är skattefina­nsierad och poängterar att Närf aldrig ringer runt och ber om pengar av privatpers­oner, varken i coronatide­r eller annars.

– Det är beklämmand­e att någon kan sjunka så lågt i en sån här situation, säger Anders Gillek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden