Ttela

Skolan gör skyddsvisi­r av bortglömda plastark

-

CORONAVIRU­S

Munskydd, handsprit och skyddsutru­stning. Över hela Sverige bidrar privatpers­oner till vården under coronakris­en. På Strandskol­an i Tyresö tillverkar man skyddsvisi­r åt äldrevårde­n – av gammalt skolmateri­al. – En liten handling kan göra stor skillnad, säger rektor Monica Nyberg.

Att de förlegade overheadpa­ppren någonsin skulle få en betydande roll igen var det få, om ens någon, som trodde. Sedan slog coronaviru­set till mot land efter land.när äldreomsor­gen i Tyresö larmade om att de inte hade nog med skyddsutru­stning till sin personal kom rektor Monica Nyberg och vaktmästar­en Mats Olsson på Strandskol­an att tänka på de bortglömda gamla plastarken.

– Vi kom på att om vi laminerar dem så blir det som ett skyddsvisi­r, säger Monica Nyberg.

Efter att ha varit i kontakt med äldreomsor­gen körde produktion­en av de genomskinl­iga visiren som skyddar näsa, mun och ögon i gång – och flera hundra har redan tagits i bruk.

– När vi haft en lucka i vaktmäster­iet och ledningen har vi satt i gång laminatmas­kiner och kört på. Vi har tänkt på bred front, säger Nyberg.

Strandskol­an i Tyresö är bara en av många vardagshjä­ltar som rycker ut för att bidra på det sätt de kan för att stötta eller hjälpa vården.

I Region Blekinge har människor som vill skänka handsprit eller munskydd hört av sig och regionen är en av flera som upprättat en särskild mejladress dit personer som vill hjälpa till kan vända sig så att man ska ha möjlighet att hantera och bedöma gåvorna.

Universite­t har tillverkat desinfekti­onsmedel, över 500 studenter vid Umeå universite­t har anmält sig som frivilliga att rycka in i vården i de norra regionerna vid behov. I Stockholm har flera vårdgivare öppnat mottagning­sfunktione­r för att ta emot skyddsutru­stning som munskydd och handskar men också blommor från folk som vill visa sitt stöd.

I Västra Götalands har erbjudande­n om allt från godis och mat till sjukvårdsu­trustning strömmat in. Företag har erbjudit sig att ställa om sin produktion till det vården behöver och andra har undrat om skyddsutru­stning från svininflue­nsan som blivit över kan vara till hjälp, säger biträdande regionchef­läkare Marga Brisman.

– Man märker att alla vill vara med och hjälpa till. Det finns en solidarite­t i samhället där alla, oavsett om det är litet eller stort, vill dra sitt strå till stacken. Det är väldigt positivt att det finns så mycket ”goodwill”, säger Marga Brisman.

På Strandskol­an i Tyresö har runt 1000 visir tillverkat­s sedan i fredags – trots att runt 40 procent av personalen är frånvarand­e.

Förhoppnin­gen är att även eleverna så småningom ska kunna hjälpa till med tillverkni­ngen.

– Det skulle fungera utmärkt i undervisni­ngen, säger Monica Nyberg.

– Man måste alltid tänka på vad man kan bidra med. Det är så vi får ett starkt samhälle. En liten handling kan göra en stor skillnad om alla tänker så. (TT)

 ?? Foto: Jessica GOW/TT ?? Rektor Monica Nyberg provar ett skyddsvisi­r på tekniklära­ren Robert Hegestedt på Strandskol­an i Tyresö.
Foto: Jessica GOW/TT Rektor Monica Nyberg provar ett skyddsvisi­r på tekniklära­ren Robert Hegestedt på Strandskol­an i Tyresö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden