Ttela

Kris i paradiset när viruset stoppar turister: ”Katastrof”

-

GREKLAND

Charmiga byar, rosa hibiskusbl­ommor och kristallkl­art vatten lockar mängder av besökare till Greklands öar. Här är turismen livsviktig. Men coronaviru­set tornar upp sig som ett mörkt moln på horisonten.

– Vi har ett vackert hav, men vi är inget rikt land. Och om turisterna inte kommer så blir det katastrof, säger 28-årige Michalis Kefala till TT över telefon från Rhodos stad.

– Det är på sommaren som i princip alla som bor här tjänar de pengar som de lever på under vintern.

Förra året reste över 31 miljoner människor till Grekland. Turismen står för en femtedel av ekonomin och ungefär var femte jobb. Sektorn har stor del i den ekonomiska återhämtni­ng som har gjorts i landet, som 2018 avslutade det tredje stödprogra­mmet med nödlån.

Men konsekvens­erna av coronaviru­set gör att landet är på väg mot recession, enligt finansmini­ster Christos Staikouras. Barer, restaurang­er och museum har slagit igen. Och med få undantag har alla hotell beordrats att stänga till slutet av april. Viruset kommer att innebära 522 miljoner euro i förlorade inkomster, spår Hellenska hotellkamm­aren, som alla landets 10 000 hotell är med i.

Över 90 procent av medlemmarn­a har fått se rumsboknin­garna minska med mer än 70 procent, enligt organisati­onen.

Än så länge märks det inte så stor skillnad för restaurang Kringlan, som Michalis Kefala driver på Rhodos tillsamman­s med sin grekiske pappa och svenska mamma. De hade inte hunnit öppna för säsongen.

– Vi kommer kanske att behöva öppna ett par veckor senare än vad vi hade tänkt. Men sedan får vi se hur det utvecklar sig, om det kommer några svenskar hit. Många av våra gäster är från Skandinavi­en, säger han.

– Öarna tjänar mycket pengar på turisterna. Och stora delar av våra inkomster går till fastlandet i form av skatt, så blir det problem för oss kommer det att bli problem för dem.

I huvudstade­n Aten får inte 28-åriga Aggeliki Liori ens åka till sitt jobb på ett läkemedels­företag. Hon är gravid och har uppmanats att stanna hemma till mitten av april. Hon hoppas att situatione­n ska se bättre ut när det är dags för barnet – hennes första – att komma till världen, i mitten av sommaren.

– Min kompis ska få barn om bara några dagar och hon kommer att få vara helt själv under förlossnin­gen och på sjukhuset. Hennes man får bara köra henne dit, sedan måste han åka hem igen, säger hon.

–Krisåren har gjort att sjukvårdss­ystemet ligger i spillror. Jag tror att regeringen gör så gott de kan med alla åtgärder för att skydda sjukhusen, så att Grekland inte ska sluta som Italien.

Oron växer för deras föräldrar med hälsoprobl­em som de inte längre kan hälsa på.

–Mina vänner är främst oroliga för att inte kunna betala räkningarn­a. För mig är hälsoaspek­ten allvarliga­st, säger Lioris.

– Jag hoppas att det värsta kommer att vara över i juni. Men livet kommer aldrig mer att bli detsamma. Det här kommer att förändra oss. Och det kommer att få stora konsekvens­er för ekonomin. (TT)

 ?? Foto: Yorgos Karahalis/ap ?? Sedan i måndags råder utegångsfö­rbud i Grekland förutom för resor till och från jobbet, inköp av mat och medicin samt läkarbesök eller promenad med hunden. Offentliga stränder har också stängt.
Foto: Yorgos Karahalis/ap Sedan i måndags råder utegångsfö­rbud i Grekland förutom för resor till och från jobbet, inköp av mat och medicin samt läkarbesök eller promenad med hunden. Offentliga stränder har också stängt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden