Ttela

Hubei åter öppet efter två månader

-

KINA

Två månaders hårda reserestri­ktioner har nu hävts i Hubei, provinsen i Kina varifrån coronapand­emin härstammar. Men framgången är fortfarand­e högst preliminär – mångmiljon­staden Wuhan förblir delvis stängd i två veckor till.

Tidningen Folkets dagblad publicerar bilder på startklara höghastigh­etståg, och rapportera­r att tågen mellan Hubei och övriga Kina åter ska börja rulla.

Även i Wuhan börjar en del busslinjer åter att gå, enligt Folkets dagblad. Men på det stora hela hävs inte restriktio­nerna i staden förrän den 8 april. Det är på en marknad i Wuhan coronaviru­set sarscov-2, som ligger bakom pandemin, tros ha sitt ursprung.

Hubei har drygt 50 miljoner invånare, varav över 10 miljoner bor i Wuhan. Med staden som undantag får resenärer nu åka in i och ut ur Hubei, så länge de är symtomfria. Skolorna har dock ännu inte öppnat. Och transportl­ättnaderna sker stegvis.

Från och med lördag kör tågen ända in i Wuhan, men stadsborna får inte åka åt andra hållet ut i övriga Kina förrän den 8 april, säger transportt­alesmän i provinsen enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Wuhans flygplats öppnar på lördag för både avgångar och ankomster – dock inte till och från Peking.

” Vi har en deal. talesman för Vita huset. De politiska parterna i USA är överens om ett gigantiskt stödpaket mot coronaviru­sets härjningar. Totalt väntas paketet omfatta runt 2 biljoner dollar, motsvarand­e över 20 000 miljarder kronor. Det innehåller enligt medier i Washington bland annat utbetalnin­gar à 3 000 dollar till de flesta familjer i landet, ett låneprogra­m med 500 miljarder dollar för företag, delstater och städer, plus ytterligar­e 367 miljarder i stöd för mindre företags löner. Vårdsektor­n får 150 miljarder dollar, skriver The Washington Post , och påpekar att paketet successivt har växt under förhandlin­garna. (TT)

provinsgrä­nserna öppnades meddelade myndighete­r att man inte kunnat se några nya smittofall av sjukdomen covid-19 inom Kina det senaste dygnet. Däremot fortsätter antalet fall bland resenärer som anländer i landet, i går 47 under det senaste dygnet.

Även dödsfallen bland tidigare insjuknade fortsätter, men är nu nere i ett fåtal. (TT)

 ??  ?? Desinficer­ing av järnvägsst­ationen Yichang Östra i Hubei.
Foto: Wang Shen/nya Kina/ap
Samtidigt som
Desinficer­ing av järnvägsst­ationen Yichang Östra i Hubei. Foto: Wang Shen/nya Kina/ap Samtidigt som

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden