Ttela

Viruset dämpar brotten

-

BROTT

Coronapand­emin ser ut att ha en dämpande effekt på brottsligh­eten. Anmälninga­r om bostadsinb­rott har minskat och polisen får färre larm om brott i exempelvis krogmiljö.

Anmälninga­rna om inbrott har minskat sedan coronapand­emin drabbade Sverige, rapportera­r Sveriges Radio Ekot. Förra veckan anmäldes 68 bostadsinb­rott i Storstockh­olm, mot de 150 som har anmälts i genomsnitt sedan årsskiftet. På riksnivå var siffrorna 254 mot genomsnitt­liga 370 per vecka.

Anledninge­n antas vara att folk är hemma mer och att det då blir svårare att genomföra bostadsinb­rott, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen i Stockholm, till radion.

– Det kan också vara så att internatio­nella ligor, som står för en hel del av de här brotten, nu har svårare att röra sig mellan europeiska länder. Och det påverkar statistike­n, säger han.

Även brott som sker på allmänna platser i samhället har minskat, enligt Per Engström som är polisens nationella kommenderi­ngschef.

– Det har blivit lugnare på stan så sammantage­t har brotten som inträffar när mer folk rör på sig vid olika tidpunkter helt klart gått ner, säger Per Engström till TT.

Enligt Per Engström är det dock för tidigt att säga att tecknen på minskad brottsligh­et är en trend som kommer att hålla i sig så länge pandemin pågår.

– Brottsligh­eten kommer att anpassa sig på något sätt och ta nya vägar. Vi får se var den dyker upp. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden